Járóka Lívia: a szegények egyharmada cigány származású

A szegények egyharmada cigány származású Európában, a demográfiai folyamatok alapján az ebből a rétegekből érkező gyermekeknek óriási jelentőségük lesz 2040-re, fejlődésükért ezért mindent meg kell tenni – mondta Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportjának konferenciája előtt pénteken Budapesten.

A politikus az Európai Unió Roma Keretstratégiájáról és a magyar tapasztalatokról rendezett konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte: a 2011-es magyar uniós elnökség idején fogadták el az uniós romastratégiát, Magyarországon ezt követően gyorsan elindultak a felzárkózást elősegítő programok hozzáadott financiális keretekkel. Úgy vélte, ebben a kérdésben Magyarország úttörő volt és sikerként értékelte, hogy a magyar elnöksége fel merte vállalni ezt a témát és végül el is tudta fogadtatni a dokumentumot. Az európai romastratégiáról szólva azt mondta: a 40 millió legszegényebb európait érintő a szegénységet felszámoló programról van szó.

Ismertette: a program végrehajtásában a tagállamok közül ki jobban, ki rosszabbul teljesít, Magyarország jobban. Úgy vélte, ez indokolta, hogy az eddigi tapasztalatokat egy konferencia keretében vitassák meg.

Apropónak nevezte azt a két, múlt héten elfogadott európai parlamenti határozatot is, amely a romaprogramok alakulását és hasznosulását vizsgálta. Ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy sokkal szélesebb összefogásra és az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és az egészségügy területén komplex programokra van szükség. Járóka Lívia az utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegény rétegekből jövőknél kétszeres a rákos megbetegedés aránya, gyakoribbak a hormonális, a neurotikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Úgy vélte, egy erős egészségügyi felvilágosító kampányra van szükség.