Járhatatlan utak, összefogás

Járhatatlan utak, összefogás
A Nagykároly és Tasnád környéki községek önkormányzatai együttes erővel birkóztak meg a hófúvás okozta forgalmi gondokkal. Néhány településen áramkimaradás volt és az iskola bezárását rendelték el.

 

 

A szerdai hófúvás több Nagykároly és Tasnád környéki településen is tartósabb fennakadásokat okozott. Amint azt már tegnapi lapszámunkban megírtuk, a Szatmár Megyei Tanács szerda délután számos járhatatlanná vált megyei rangú utat zárt le. A hóvihar amellett, hogy megbénította a forgalmat (több buszjárat is elakadt), egyes községekben áramkimaradásokat is okozott, sőt voltak olyan települések is, ahol tegnap az iskolákat is bezárták.

 

Egész éjjel dolgoztak

A legnagyobb probléma Érendréden és Szilágypérban volt, a települések iskoláiban tegnap elmaradt a tanítás, Szilágypérban pedig hosszabb áramkimaradások is voltak. Amint azt Tempfli Mihály polgármestertől megtudtuk, az önkormányzati munkások, a tasnádszántói, az érendrédi és a Bihar megyei Szalacsról érkezett kollégáik segítségével hóekével ellátott traktorokkal, illetve hókotrókkal egész éjjel dolgoztak a hóeltakarításon, amíg legalább az utak egyik sávjáról el tudták tisztítani a havat. Az áramellátás néhány órán belül helyreállt.

Érendréden is komoly gondokat okozott a hófúvás – tájékoztatta lapunkat Papp Tibor polgármester. Szerdán a Nagykároly–Érendréd–Tasnád, valamint az Érdendréd–Piskolt közötti utszakaszt is lezárták. „Egész késő estig dolgoztunk a hó eltakarításán, amíg sikerült letisztítani egy sávot a Nagykároly és Tasnád közötti, valamint a Piskolt felé vezető úton” – nyilatkozta a községvezető, aki elmondta még, hogy az önkormányzatnak csupán egy hóekés traktor állt a rendelkezésére, viszont önzetlen módon több helyi vállalkozó segítette a munkásokat. A polgármester ezúton is szeretné megköszönni Socolan Vasile, ifj. Gardó Sándor, ifj. Szabó Imre, Pop Gheorghe és Vezendan Silviu hatékony hozzájárulását a hóeltakarításhoz. Ugyanakkor elmondta, hogy a községi utak tisztítását a napokban is folytatják.

Fézer Gábor mezőteremi polgármester szerint hóbefúvások ugyan voltak, azonban nem volt gond a forgalomban. Az önkormányzat hóekével ellátott traktora egész nap járt a községben, a főút egyik sávján fennakadás nélkül lehetett közlekedni.

 

Forgalmi dugók

Komolyabb fennakadásokról kaptunk viszont híreket Nagykároly, Mezőfény és Szaniszló között. Délután ezeket az utakat is lezárta a megyei tanács. Heinrich Mihály polgármester elmondta, hogy a Nagykároly és a Csomaköz felé vezető utakon voltak kisebb forgalmi dugók (a Polipol munkásait szállító autóbusz is elakadt), őket viszont hozzávetőleg 40 percen belül sikerült kimenteniük. Mindezt a saját munkagépek mellett a csanálosi és a csomaközi önkormányzat, valamint a társulás hókotróinak, valamint hóekés traktorainak segítségével. A község első embere továbbá kiemelte, hogy a mezőfényi utcák mindegyike meg van tisztítva a hótól. Csomaközön nem jegyezhettünk fel elakadásokat a forgalomban, Schwarzkopf János szerint saját munkagépeikkel szerencsére könnyen sikerült megbirkózni a helyzettel, még Mezőfényre is el tudtak menni segítséget nyújtani.

Szaniszló környékén azonban több órás elakadás is volt, többek között a Draxlmaier munkásait szállító autóbusz is fennakadt a Mezőpetri felé vezető úton. Mateş Călin polgármester tájékoztatása szerint három-négy óra kellett ahhoz, hogy sikerüljön kiszabadítani a járműveket. A községhez tartozó települések közül egyedül Horea felé nem volt komolyabb probléma, Márnán viszont már délelőtt nem lehetett közlekedni.

 

Éjszakára lezárták

Csanáloson és Kálmándon könnyedén sikerült megbirkózni az önkormányzati munkásoknak a hófúvással. Viszont Mellau József csanálosi és Schlakter Ferenc kálmándi polgármesterek egybehangzó tájékoztatása szerint a két település közti utat éjszakára így is le kellett zárni, hiszen hiába tisztították folyamatosan, a szél visszafújta a havat.

Kiss Zoltán börvelyi polgármester elmondta, hogy a községben nem okozott gondot a hófúvás, az előrejelzések alapján felkészültek arra, a munkában pedig több önkéntes is segített. Az önkormányzati munkások a települést egy speciális hókotróval járták, amelyik félre is tudja emelni a havat. A havat a község határában fekvő árkokba fogják szállítani.

A hófúvás által érintett községekben a munkát nagymértékben nehezítette az a tény is, hogy több helyszínen is meghibásodott néhány munkagép, viszont együttes erővel minden községben sikerült kiküszöbölni a vihar által okozott gondokat. Hófúvások ugyan még tegnap is előfordultak néhány település környékén, de korántsem olyan intenzitással, mint szerda délután.