Japán üzletemberek jártak Székelyhídon

Japán üzletemberek jártak Székelyhídon
Bihar megye – Japán befektetők jártak a napokban Székelyhídon, és biomassza hasznosítású üzen létrehozásáról tárgyaltak. Ismertették álláspontjukat, a döntés az önkormányzat kezében van.

 

 

A Magyar Polgári Párt kezdeményezésére látogatott Székelyhídra Takagi Yasutuki, a romániai japán külkereskedelmi attasé, a ZE Energy Inc japán cég tulajdonosa, továbbá Matsushita Kohei és Hirotaka Takano, a Japan Power Corporation menedzserei, hogy biomassza-üzem létrehozásáról tárgyaljanak. Bihar megyében Székelyhíd mellett Bihar is a befektetők látókörében van. Kozma Csaba, az MPP megbízott megyei elnöke, a találkozó kezdeményezője lapunknak elmondta, hogy a projektek Európai Uniós finanszírozásúak, és ha sikerül felépíteni és üzembe helyezni az energiatermelő létesítményeket, akkor azok szerinte megoldanák a két nevezett település villanyáram, és fűtésenergia szükségletét.

 

Zöld energia

 

A biomassza üzemek a szántóföldekről visszamaradó szerves hulladékot, illetve bármilyen száraz, szerves növényi anyagot feldolgoznak, és az eljárás során semmi fajta szennyeződés nem jut a környezetbe, mert nem égés, hanem gázosítás történik, vagyis ez úgynevezett zöld energiának minősül. Az “erőmű” kapacitása 1 MW/1 óra. A megbeszélésen jelen volt Béres Csaba székelyhídi polgármester, Csuka József alpolgármester, a Helyi Tanács több tagja, és néhány érdeklődő. A projekt értéke mintegy 5 – 5 és fél millió euró, melyből 98% EU-támogatás, és 2% önrész. A felek ismertették álláspontjaikat, a döntés a Helyi Tanács kezében van. A japán cég képviselői február végéig várnak visszajelzést.

Rencz Csaba