Japán művészek a filharmóniában

Akt.:
Japán művészek a filharmóniában
A múlt heti hangversenyen újabb siker tanúi lehettünk a filharmóniában, miként azt mostanában hétről hétre megszokhattuk. Akárcsak az utóbbi időben, most is teltház volt.

Az est meghívottai, mind a karmester, mind az előadóművész, Japánból érkeztek. A dirigens Ozaki Sinja és a zongoraművész Jamaki Azusza nem ismeretlenek a váradi hangverseny-látogató közönség számára, hiszen nem először léptek fel városunkban. Elsőként Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1844–1908) orosz zeneszerző Cári menyasszony című operájának a nyitánya csendült fel, a szimfonikus zenekar előadásában. A nagy orosz zeneszerzőnek ezt a négyfelvonásos operáját 1899. november 3-án mutatták be. A szimfonikus zenekar Ozaki Sinja irányításával kitűnően tolmácsolta a Cári menyasszony nyitányát.

A továbbiakban váradi bemutatóként az ukrajnai lengyel Szergej Bortkiewicz (1877–1952) 3., c-moll zongoraversenye, op. 32 csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, Jamaki Azusza előadásában. A zongoraművész igazi klasszisként játszotta a Per aspera ad astra alcímű Bortkiewicz-szerzeményt, lenyűgözve a koncertterem közönségét. Egy igazi zsenit hallhattunk, akinek technikai tudása valósággal bűvöletbe ejtette a publikumot. Ebben az évadban igazán bővelkedünk kitűnő előadóművészekben, ezek egyike volt a japán zongoraművész is. Jamaki Azusza, aki ötéves korában kezdett zongorázni, számos versenyen díjat nyert Japánban és Romániában. 2009 óta rendszeres meghívottja a szatmári, az aradi, a nagyváradi, a marosvásárhelyi filharmóniának. Csütörtöki fellépését nagy elismeréssel fogadta a közönség, ő pedig azzal köszönte meg a hosszan tartó tapsot, hogy eljátszott egy részletet a francia Francis Poulenc zongoraversenyéből.

Római ünnepek

Szünet után egy nálunk nagyon régen – egy hangverseny-látogató nyugdíjas előadóművész szerint 51 évvel ezelőtt – játszott zenemű, Ottorino Respighi (1879–1936) olasz zeneszerző Római ünnepek című szimfonikus költeménye csendült fel a több meghívottal kibővült szimfonikus zenekar előadásában. A zeneszerző Róma történelmi múltjáról, szépségéről háromtagú szimfonikus költemény ciklust írt: Róma kútjai, Róma fenyői, Római ünnepek. A Római triptichon harmadik részét, a Római ünnepeket 1928-ban komponálta. A négytételes műben az Örök Város múltja és hagyományai kelnek életre, káprázatos seregszemlében. A kompozíció csütörtöki előadása hatalmas élményt nyújtott minden jelenlevő számára. Hetente dicsérem a szimfonikus zenekart, de e Respighi-mű csütörtök esti tolmácsolásáért, a csodálatos érzésért külön köszönet illeti őket. A koncert végén csak mosolygós arcokat lehetett látni és lelkes megjegyzéseket hallani: „Ez igen!” „Ez csodálatos volt!” A sikerben a nagyszerű szimfonikus zenekar mellett komoly szerepe volt a karmesternek is, aki kiváló érzékkel és nagy tudással dirigálta filharmonikusainkat.

Dérer Ferenc