Januárban nyílik a vivárium

A Körösvidéki Múzeummal kapcsolatban két projekt létezik
A Körösvidéki Múzeummal kapcsolatban két projekt létezik
Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke arról beszélt: a mostani állás szerint számításaik alapján a megyébe behozott szerződések, illetve projektek értéke meghaladja a 87 millió eurót.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: a mostani állás szerint számításaik alapján a megyébe behozott szerződések, illetve projektek értéke meghaladja a 87 millió eurót. Ebben benne van a három PNDL-s út, a múzeum, a két Erdélyi-szigethegységes út. Kijelentette: optimista, mert Bihar megye jól áll abból a szempontból is, hogy elnyerjen egy 2,2 millió eurós olyan projektet, amivel a révi szorosban a volt menedékházat és az egész környezetét felújíthatják, és ezáltal fellendülhet az ottani turizmus, illetve egy olyan idegenforgalmi központot hozhatnak létre, mely előnyére válik a megyének. Szintén a RO-HU program keretében derűlátó előrejelzéseik vannak azzal a bizonyos egészségügyi stratégiai projekttel (9,2 millió euró) kapcsolatban, a szegedi monitoring bizottsági tanácskozás során ugyanis az körvonalazódott, hogy menni kell tovább ezzel. Ezenkívül futó projekt még körülbelül 6 millió euró értékben a terminál építése a repülőtéren. Ugyancsak a RO-HU-program keretében január 15-én leteszik a 3 millió euró értékű múzeumi stratégiai projektet, így ezekkel együtt több mint 107 millió euró értékben tett le és hívott le pályázatokat Bihar megye az idén, illetve hív le a jövőben. Ebből 6 millió euró a romániai pénz és a többi, durván 100 millió euró feletti összeg Brüsszelből érkezik, melyeknek két százaléka az önrész. Ez minden idők legnagyobb, megkötött és lehívott értékű szerződése a megyének egy évre vonatkozóan. Mint látható, a pénzeknek 90 fölötti százaléka infrastrukturális befektetésekre van kötve, mert ezek egyaránt fejlesztik a településeket és a magánszférát is, a turisztikai lehetőségeket bővítik.„Nem elég, hogy Bihar az elsők közt legyen a megyék közt, amelyek megnyerik a pályázatokat, hanem nagyon hamar le kell futni a tendereztetési szakaszt”- hangsúlyozta. Hozzátette: Bukarestben a megyefőnökök arra kérték a kormányt, hogy váljanak egyszerűbbé a közbeszerzési eljárások.

Múzeum

Az erdon.ro kérdésére válaszolva a tanácselnök kifejtette: a Körösvidéki Múzeummal kapcsolatban két projekt létezik: egy megnyert pályázat a Regionális Operatív Programon belül, 5,5 millió euró nagyságrendben, és a RO-HU-programon belül benyújtandó 3 millió lej értékű pályázat, mely összegből befejezik az ingatlan restaurálását, az utolsó emeletet és beszerzik a múzeum teljes megnyitásához szükséges felszereléseket. Kész van a vivárium, reményeik szerint januárban a nagyközönség számára is megtekinthető lesz.

Ciucur Losonczi Antonius