Jákóhodoson épül az iskola

Jákóhodoson épül az iskola
Bihar megye – Talán két hónapja sincs annak, hogy mi is jelen voltunk, amikor Jákóhodoson az épülő új iskolaszárny alapkövét letették, elhelyezve benne egy acélkorongot a jövő nemzedékének a számára.

Az azóta eltelt jó néhány héten nem jártunk a településen, de aztán mi is részt vettünk a sikeres jákóhodosi gyermek- és ifjúsági napon. Ott tartózkodásunk ideje alatt Kendi Dezsővel, Szalárd község alpolgármesterével az épülő új iskolát is felkerestük (Jákóhodos közigazgatásilag Szalárdhoz tartozik). Látszik az építők keze munkája, de nemcsak az új épületszárny készül, a régi épületet körülvevő állványok azt jelzik, hogy a tanintézményt teljesen felújítják. Ezt erősítette meg az alpolgármester is, aki jákóhodosi illetősége révén nagyon is szívén viseli a falu problémáit. – Az új szárny, mely az épülő tantermek mellett egy tornatermet is magába foglal, csak 2009-ben készül el, a régi iskola teljes, kívül-belül való felújítása már az idei tanévre kész lesz, úgy hogy a hodosi gyerekek ősszel már új épületben kezdik az évet – mondta Kendi Dezső.

A csatornahálózat

De nemcsak erről tudunk beszámolni. Jákóhodoson – Szalárd község másik két településéhez, Szalárdhoz és Szentimréhez hasonlóan – csatornahálózat is épül. Az ivóvízhálózat már a tavaly elkészült, igaz, hogy egyelőre csak 11 utcai kúttal rendelkeznek, de az alpolgármester arról tájékoztatott, arra is lesz lehetőség, hogy a házakba is bekössék az ivóvizet. Ha ez nem történne meg, nem volna szükség a csatrornahálózatra sem, jegyezte meg. A hálózat kiépítése két fázisban történik, először a fővezetékeket teszik le, majd a mellékutcákat kötik rá. Derítőállomás is épül, három lehetőségből választhattak, végül is a legjobb megoldást sikerült, mondta az elöljáró.

Második mandátum

Kendi Dezső immár másodszor lett Szalárd község alpolgármestere. A fiatal elöljárót nemrég a szalárdi Helyi Tanács alakuló ülésén választották újra a tisztségbe. Munkájával a község lakosai meg vannak elégedve, ilyen jellegű megjegyzéseket Hodoson való tartózkodásom ideje alatt több személytől is hallottam. Amikor a helyhatósági választásokról kérdezem, arról beszélt, hogy ilyen személyeket sértő lejáratási választási kampányt soha nem tudott volna elképzelni. Erre a negatív kampányra a választók voksukkal adták meg a választ. Jákóhodos faluban az RMDSZ 296 szavazatot kapott, míg a Magyar Polgári Párt ötöt, pedig polgármesterjelöltje és Hodosról három tanácsosjelöltje volt. – Ilyenkor szoktam azt mondani, érdemes volt a közösség érdekében becsületesen dolgozni, hiszen az elismerést, a bizalmat íme most a szavazáskor a lakosság részéről megkaptam – nyilatkozta Kendi Dezső.

Dérer Ferenc