Jövőre nő a családi pótlék

Jövőre nő a családi pótlék
Románia – Tariceanu kormányfő hivatalosan bejelentette, hogy 2008 januárjától a jelenlegi 25 lejről 32 lejre növekszik családi pótlék.

A munkaügyi miniszter megvizsgálja a lehetőséget, hogy miként lehetne megvonni azoktól a gyerekektől a pótlékot, aki magas jövedelmű családokból származnak, mondta szerdán Calin Popescu Tariceanukormányfő. A gyermekpénznek is nevezett családoi pótlék 28 százalékos megnövelését szerdán hagyta jóvá a kormány.

Az idén 4.600.000 gyermek után 1.380 millió lejt kell kifizetni. Ez az összeg 2008-ban 1.766,4 millió lejre növekszik.

Calin Popescu Tariceanu miniszerelnök kérte Paul Pacurarumunkaügyi minisztertől, hogy 2008 januárjától lehetőleg diferenciáltan adják a családi pótlékot, a kisebb jövedelmű családokban nevelkedő gyerekek után nagyobb összeget adjanak.

– Megeshet, hogy a családi pótlék összege csökkeni fog a jövedelmek növekedésével, a nagy jövedelmű családok esetleg nem is kapnak. Én is apa vagyok, van két gyerekem, de nem tartom illendőnek, hogy az én fizetésem mellett még családi pótlékot is kapjak-mondta a miniszterelnök.

  Az egységes családi pótlék a miniszterelnök szerint diszkriminációhoz vezet, mert a szegény családoknak nagyobb támogatásra van szükségük, hogy a gazdag családokból származó gyerekekkel egyenlő esélyt tudjanak biztosítani saját gyereküknek, mondta.

Június elején Paul Pacuraru azt mondta, hogy a Munkaügyi Minisztérium a családi pótlékot havi 25 lejről 10 euróra szándékszik emelni 2008 végéig.