Jövő héten kezdődnek a tűzvédelmi előírások betartását ellenőrző vizsgálatok

Jóváhagyta Cseke Attila egészségügyi miniszter a belügyminiszterrel közös rendeletet, amelynek értelmében közös ellenőrző csoportokat hoznak létre.

A megyei egészségügyi igazgatóságok és a Sürgősségi Felügyelet (ISU – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă) megyei képviselőiből álló csoportok a jövő héttől kezdődően szerte az országban minden kórházban ellenőrzéseket végeznek, függetlenül attól, hogy azok decentralizáltak vagy sem.

A vizsgálat célja a tűzvédelmi előírások betartásának ellenőrzése. A bizottságok munkájuk megkezdésétől számított 10 napon belül jelentést kell hogy készítsenek mindazokról a hiányosságokról, amelyeket az egyes egészségügyi egységekben tapasztaltak, és ezeket mielőbb el kell hárítani.

Az ellenőrzések során megvizsgálják, hogyan építették meg és hogyan használják a közüzemi hálózatot, mennyire használhatóak az esetleges menekülési útvonalak tűz esetén, mennyire lehet korlátozni egy esetleges tűz továbbterjedését, léteznek-e a mentéshez szükséges eszközök. Ugyanakkor ellenőrzik azt is, hogy az egyes intézményekben megszervezték-e a tűzvédelmet.

Cseke Attila egészségügyi miniszter elmondta, hogy a vizsgálatok eredményének függvényében a szaktárca kész elindítani a közbeszerzési folyamatot a szükséges felszerelésekre, beleértve a füstérzékelőket is.