Jön az adóbevallási határidő

Jön az adóbevallási határidő
Nagyvárad – Május 16-ig lehet benyújtani az illetékes hivataloknál az éves adóbevallásokat. Szintén ezen időpontig lehet élni a 2 százalékos adó felajánlás lehetőségével a civil szervezetek javára.

Fándly Marius, a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségének vezérigazgató-helyettese azt nyilatkozta a erdon.ro-nak: azok a román állampolgárok, aki a tavalyi évben független tevékenységből, bérbeadásból vagy szerzői jogdíjból származó jövedelemre tettek szert, legkésőbb május közepéig jelezniük kell ezt az illetékes adóhivatalnak, a 200. számú formanyomtatvány kitöltésével. Normális esetben az adóbevallási határidő minden évben május 15-e, azon mivel ez a dátum az idén vasárnapra esik, egy nappal kitolták. Szintén fiskális nyilatkozatot kell letenniük azoknak is, akik valós számviteli rendszerben meghatározott mezőgazdasági tevékenységet folytattak, vagy nyerességük származott értékpapíroknak az eladásából, vagy szerződéses alapú valutaügyletekből. Nem hárul viszont ezirányú adóügyi kötelezettség azon személyekre, akiknek kizárólag bérből vagy nyugdíjból származott jövedelmük, valamint sportnyereményből, szerencsejátékokból, illetve kamatokból, osztalékból, örökségből, adományokból, ösztöndíjból, vagy gyermeknevelési segélyből.

Háromféleképpen

Az adóbevallást háromféleképpen lehet benyújtani. Az egyik lehetőség, hogy az érintettek személyesen elmennek a körzeti adóhivatalba, és benyújtják a 200. számú, kitöltött és aláírt formanyomtatványt. Ilyen űrlapokat az adóhatóság honlapjáról is le lehet tölteni (www.anaf.ro), illetve az adóhivatalokban is beszerezhetőek. Nagyváradon az intézmény III. emeletén levő 303. számú irodában nyújtanak szaktanácsadást. Egy másik módszer szerint postán is el lehet küldeni a kinyomtatott és kitöltött adóbevallásokat, illetve egy harmadik választási lehetőség is létezik, de ez nehézkesebb, és csak azok élhetnek vele, akik digitális akkreditációval rendelkeznek.

Ugyancsak május 16-a a 2 százalékos adófelajánlás határideje, fizikai személyek a 230. számú típusnyomtatvány kitöltésével ajánlhatják fel bérből származó éves jövedelmük ezen hányadát valamely civil szervezet javára.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,