Jön a román szupervasút?

Jön a román szupervasút?
Bukarest és Budapest közötti nagysebességű vasútvonalat tervez a román kormány – derült ki Ludovic Orban közlekedési miniszter nyilatkozatából.

A tárcavezetőt a Romania libera című napilap pénteki száma idézi. A politikus közölte: a vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányára a jövő évi állami költségvetésből különítenek el pénzt. Ebből a tervből derülne ki majd pontosan, hogy mennyibe kerül a korszerű közlekedési vonal kiépítése, de az előzetes becslések szerint legalább nyolcmilliárd euróra lenne szükség.

A költségek csökkentése érdekében a vasútvonal elkerülné Erdélyt, és Dél-Románián keresztül Temesvár környékén lépné át a határt. A nyolcszáz kilométer hosszú szakaszon 200-250 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnének a szerelvények.

Stefan Roseanu, a román vasútipari egyesület főtitkára, úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az ilyen nagyszabású tervek megvalósítása általában öt-tíz évig tart. Roseanu szerint azonban gondot okozhat, hogy Magyarország elsősorban nem Bukarest, hanem Ausztria irányában érdekelt az ilyen jellegű vasútvonal kiépítésében.