Jöhet az EP-választás

Készen vannak a jegyzékek: röviden már beszámoltunk az egyes pártok EP-jelöltlistáiról. Most itt az összefoglaló.

A Liberális Demokrata Párt (PLD) elsőként nyújtotta be tegnap európai parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját az Országos Választási Irodába. Az augusztusban véglegesített jelöltlista első helyén Theodor Stolojan áll, őt követi Dumitru Oprea, Nicolae Vlad Popa és Daniel Funeriu.

A szociáldemokraták (PSD) EP-listájáról az utolsó pillanatban lépett vissza Victor Ponta és Vasile Puscas. A tegnap jóváhagyott végleges jelöltlista első helyén Titus Corlãtean áll, következik Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sârbu. Helyet kapott a listán Ioan Mircea Pascu és Corina Cretu is.

Véglegesítette EP-jelöltlistáját a Demokrata Párt (PD) is, a névsorban az első Sorin Frunzãverde. A 45 nevet tartalmazó listán olyan PD-politikusok szerepelnek, mint Marian-Jean Marinescu, Petru Filip vagy Monica Iacob Ridzi.

A liberálisok (PNL) a múlt héten mutatták be EP-jelöltjeiket, listájuk első két helyezettje Renate Weber és Daniel Dãianu. Szerepel a PNL-listán Csibi Magor, valamint Stejãrel Olaru is.

A konzervatívok (PC) jelöltlistáján Maria Grapini áll az első helyen, őt követi Irinel Popescu. Az Új Generáció Pártjának (PNG-CD) listáját George Becali nyitja meg, a második és a harmadik helyen Cãtãlin Dancu és Vlad Hogea áll. A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) Lavinia Sandrut, Mihaela Dana Frantit és Veronica Rãdulescut sorolta a lista első helyeire.

Az RMDSZ jelöltlistáját Frunda György, Sógor Csaba és Winkler Gyula vezeti.