Új villamosokat vásárolnának Nagyváradon

Új villamosokat vásárolnának Nagyváradon
Nagyvárad – Nagy vitát váltott ki a nagyváradi tanács szerdai rendkívüli ülésén az a határozattervezet, mely szerint a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) 10 villamost és 20 autóbuszt vásárolna.

Az erre vonatkozó határozattervezetet a tanács egy korábbi ülésén már jóváhagyta, most a közszállítási vállalat igazgatója, Corneliu Lupău a feladatkiíró füzet módosításához kérte a testület beleegyezését. Ugyanis azt ezt megvásároló 8 cég a nyári szabadságokra való tekintettel a versenytárgyalás elhalasztását kérte október 29-ére. Azt is kérték, hogy a villamosokat ne kelljen Romániában hitelesíteni, s a pontozáson is változtatnának. Emellett 30% előleget akarnak, s azt, hogy a járművek szállításának határideje 2009 májusa legyen.

Sok pénz

A tanácsosok zöme úgy vélte, tekintettel arra, hogy egyetlen jármű mintegy 2 millió euróba kerül, a tanácsnak kellene megszabnia a feltételeket. Huszár István RMDSZ-es tanácsos szerint nagyon fontos, hogy a járművekben megfelelő fűtés és légkondicionálás legyen, ezért erre több pont kellene. Delorean Gyula szerint ennyi pénz után mindenképp hitelesíteni kell ezeket, s úgy vélte, hogy a 30 százalékos előleg túl sok.

Ezzel szemben az igazgató és Mihai Groza alpolgármester azt hangoztatták, hogy minél szigorúbb feltételeket szab a tanács, annál kevesebb ajánlat érkezik majd. Mircea Matei a szállítást illetően azt javasolta, hogy ez szakaszonként történjen, az első három jármű 2008 márciusában, másik három októberben és az utolsó négy 2009 májusában érkezzen meg Nagyváradra. Végül a tanács ezzel a javaslattal, illetve a pontozásra és a hitelesítésre vonatkozó módosításokkal együtt jóváhagyta a határozattervezetet.

Pap Melinda