Új vezetői lesznek a mentőszolgálatoknak

Hétvégén zajlik Bukarestben a megyei mentőszolgálatok menedzseri beosztásáért a versenyvizsga. Szeptember 13-ig adhatták le a jelöltek a dossziékat. A negyvenkét megye és a főváros mentőszolgálatának vezetésére kiírt versenyvizsgára 43-an jelentkeztek.

Vannak olyan megyék, ahol a jelenlegi, kinevezett vezetők nem kívánnak továbbra is a menedzseri beosztásban maradni, míg vannak olyan megyék, ahol többszörös a túljelentkezés.

A megyei mentőszolgálatok 1990-ben jöttek létre, majd 1996 körül váltak külön a megyei kórházaktól, ezután miniszteri kinevezéssel jelölték meg a vezetőket. A mostani az első versenyvizsga a 1996 óta mentőszolgálatok történetében.

Hosszú folyamat

Több napon át tart a vizsga, amely szeptember 16-án vette kezdetét. Előtte egy teljes dossziét kellett leadniuk a jelentkezőknek, s csak a dosszié elemzése után tudhatták meg, hogy elég képzettek-e ahhoz, hogy a versenyvizsgán is részt vehessenek. Ezt követően egy tesztet kellett kitölteniük, s csak a sikeres vizsgázók védhették meg azt a minimum 10 oldalas tanulmányukat, amelyet az előre közzétett témákban kellett megírniuk.

Az egyik közkedvelt téma a mentőszolgálatok teljesítményének növelésének lehetőségei, természetesen a megye adottságait figyelembe véve. Szeptember 22-23 között zajlanak a tanulmány megvédések, majd aki ezt a próbát is sikerrel vette, egy végső interjún bizonyíthatja be szeptember 24-25 között rátermettségét.