Új terv a szelektív hulladékgyűjtésre

A Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség pénteki sajtótájékoztatójának témája a szelektív hulladékgyűjtés és az ezzel kapcsolatban aláírt protokollum volt.

Calin Mocan, az ügynökség igazgatója elmondta: a Hivatalos Közlönyben 232/2007-es számmal megjelent és ezáltal érvénybe lépett az Észak-Nyugat 6 Régió Hulladékának Kezelésére vonatkozó Területi Terve (HKTT), amely a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó fejlesztéseket tartalmazza. Főbb lépései: a fent említett időszakban meg kell oldani Bihar megye összes települsén a hulladék elszállítását, illetve a szelektív hulladékgyűjtést. 2008-ban a lakosság 80%-a külön kell válassza a papír- és kartonhulladékot, és 25%-a külön kell gyűjtse a műanyag-, üveg- és fémhulladékot, illetve 2011-re az egész lakosságnak tudnia kell külön szelektálni a papír- és kartonhulladékot, illeve 80%-uknak a műanyag-, üveg- és fémhulladékot. Meg kell oldani a szerves hulladékok kezelését és az elektromos és műszaki hulladékok tárolását is.

 

Kampány a hulladékkezelésért

Hozzáfűzte: egyelőre egyetlen műszaki hulladéktárolásra alkalmas munkapont van a megyében, Telegden, ez hamarosan működésbe is lép, de emellett még egy másik felépítését is tervezik. Az akcióról kampánnyal igyekeznek megfelelően tájékoztatni a lakosságot, és elsősorban a városi és községi önkormányzatokat, akik leginkább érdekeltek ezek megvalósításában. A HKTT által előírt intézkedések megvalósítása érdekében július 20-án a Környezetvédelmi Ügynökség együttműködési egyezményt írt alá a Megyei Tanáccsal, amely a kampány tájékoztató eszközeinek leírását is tartalmazza. A sajtón keresztül folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, hivatalos átíratot küldenek minden polgármesteri hivatalba, tájékoztató jellegű anyagokat, plakátokat, szórólapokat készítenek, hogy ezekkel is promoválják az akciót.

 

Nagy Anikó