Új reptér a régi felújítása helyett

Új reptér a régi felújítása helyett

Nagyvárad – Bár szinte az összes párt képviselője egyetért azzal, hogy jó ötlet és sokkal kifizetődőbb egy új repteret építeni, mintsem felújítani a régit, tegnap hosszasan vitáztak a krdésről a megyei tanácsosok.

Kiss Sándor tanácselnök elmondta: két lehetőség közül választhatnak – az egyik, hogy hosszabbítsák meg a már meglévő kifutópályát, ami 2400 méter esetén is 60 millió euróba kerülne (de egy valóban modern reptér esetében háromezer méteres), vagy építessenek egy újat, mely minden szempontból megfelelne a követeleményeknek, körülbelül 200 millió euróért.

Tudni kell azt is, hogy a régi  kifutópályát le kellene bontani, ahhoz pedig, hogy háromezer méteresre építsék, újabb földterület megvásárlása szükséges. Emellett Nagyváradhoz közel sokkal olcsóbban vásárolhatnak földterületet, mint amennyibe a jelenlegi reptér területe kerül – ezt később el is adhatnák, s a költségek nagy része, de szerencsés esetben akár az összes költség is – megtérülhetne. Tulajdoképpen a jelenlegi reptér területe többet ér magánál a létesítménynél, hangzott el. A tanácselnök szerint, ha a cél érdekében a Megyei Tanács társulna a Helyi Tanáccsal, elég erőssé válnának ahhoz, hogy tényleg létrehozzák az új repülőpályaudvart.

Több  tanácsos azt kérdezte meg, hogy a Demokrata Párt miért most, a választások küszöbén állt elő ezzel a javaslattal, mások meg azt kifogásolták: miért a Megyei tanács vezetőségét kellene megbízzák a megfelelő terület kiszemelésével, illetve a hatástanulmány elkészítésével, miért ne alakulhatna ebből a célból a pártok képviselőiből egy szakbizottság.

A siker egyik feltétele az, hogy ne tudódjon ki a dolog idő előtt, nehogy hirtelen felvigyék a terület árát, fejtette ki a tanácselnök. Ő egyébként azt a variánst támogatta, hogy a Megyei Tanács vezetői foglalkozzanak ezzel. „Mi úgysem tudjuk pontosan, milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő terület kiválasztásánál, úgyhogy szakértőket alkalmazunk ebből a célból” – mondta. Végül a tanácsosok ebben a formájában szavazták meg a tervezetet.

Neumann Andrea