Új magyar napközis csoport

Nagyvárad – Magyar nyelvű napközis csoport indult a Feldioarei utcai 46. sz. óvodában. Jelenleg tizenkét gyerek jár ide, s várják a további feliratkozókat.  

Fodré Gabriellától, a várad-szőlősi RMDSZ veztőjétől megtudtuk: már régóta szerette volna, ha a körzetben legalább egy magyar tagozatú napközis osztály működne – sajnos a szülők bárhol érdeklődtek, midenütt azt a választ kapták, hogy nincs elég jelentkező. Már tavaly meghirdették, hogy várják a jelentkezőket egy ilyen osztályba, de akkor túl későn fogtak neki – az idén viszont már februárban nekikezdtek, s össze is gyűlt a szükséges létszám. „Nem hittem el, hogy egész Várd-Szőlősön ne lenne tizenkét gyerek, akit szülei magyar tagozatú napközibe járatnának” – mondta a körzet elnöke.

Ovibusz
A kérvények az RMDSZ körzethez futottak be, onnan továbbították azokat Pető Csilla szaktanfelügyelőhöz, aki szintén sokat segített. Igy történt, hogy a Feldioarei utcai oviban, ahol eddig soha nem volt magyar tagozat, megalakult az első ilyen napközis csoport.

Ebbe az óvodába már eddig is sok szőlősi gyerek járt, mivel a 2. sz. óvoda zsúfolt, itt pedig az árvaház megszűnésével sok hely felszabadult. Az önkormányzat három éve buszt is biztosít az ovisoknak, tudtuk meg a szaktanfelügyelőtől: fél nyolctól a szőlősi óvoda elöl indul (a buszon két óvónő és egy felvigyázó ügyel a gyerekekre), s a 46. sz. óvodából háromnegyed ötkor szállítja vissza a gyerekeket.

Még van hely
Rodica Stef igazgatótól megtudtuk: az egyik kislány szüleit ő maga győzte meg, hogy írassák ebbe a csoportba gyermeküket, egy kisfiút pedig szülei eredetileg román csoportba íratták, de amikor véletlenül meghallotta a magyar beszédet, odaszaladt és többet nem volt hajlandó máshová járni. Ha van még szülő, aki szívesen jártaná gyermekét ebbe a csoportba, Daróczi Aliz óvónőnél is jelentkezhet, a 0749/140935 telefonszámon.

Neumann Andrea