megértő szavak

2021.03.12. 11:14

A Fidesz távozása nagyon rossz hír az EPP számára

A Fidesz távozása az Európai Néppártból egyszerre okoz nagy szomorúságot és valódi gyengülést – mondta a Remix News-nak François-Xavier Bellamy francia európai parlamenti képviselő.

Nyilvánvalóan nagyon rossz hír a magyar kormánypárt, a Fidesz távozása az EPP-ből, ez a képviselőcsoportunknak egyszerre okoz nagy szomorúságot és valódi gyengülést. A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy ezt a kapcsolatot újjáépítsük – idézi François-Xavier Bellamy francia európai parlamenti képviselő Remix News-nak adott interjúját a V4NA .

François-Xavier Bellamy elmonda, a francia küldöttség különösen támogatja a Fideszt. Az elmúlt hetekben, amikor egyes képviselők ki akarták zárni a magyar küldöttséget a Néppártból, összefogtak német, olasz és spanyol tagokkal ennek megakadályozására.

„A nagy paradoxon az, hogy a magyarok abban a pillanatban döntöttek a távozás mellett, amikor sikerült eltávolodnunk ettől a perspektívától, de természetesen meg tudom érteni a választásukat” – jegyezte meg Bellamy.

Az európai parlamenti képviselő beszélt arról is, hogy Donald Tusk az EPP elnöke nagyon világossá tette, hogy a Fidesz tagsága ellen van, Manfred Weber frakcióvezető azonban „soha nem törekedett keresztes hadjárat vezetésére” a Fidesz ellen, szemben más tagokkal.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen nézeteltérések voltak a magyar küldöttség és a néppárti tagság egy része között Bellamy elmondta: „tragédia, hogy a felhalmozódott félreértések között kevés érdemi politikai nézeteltérést lát„.

„Például a migráció kérdésében ma már nincs igazán vita a csoportban. A perspektíva, amit Orbán Viktor 2015-ben javasolt, ma nagyon széles körben elfogadott az EPP-ben. A migránsok kötelező áthelyezésének elutasítását ma már az Európai Bizottság elnöke és Margaritis Schinas biztos is hangoztatja. Az a tény, hogy a bevándorlásért felelős biztos felelős az európai életmód védelméért is felelős azt mutatja, hogy a dolgok alapvetően megváltoztak, és azt az irányvonalat, amelyet Orbán Viktor képviselt már 2015-ben széles körben elterjedt nem csak EPP-n belül, hanem általánosságban az európai intézményekben” – részletezte Bellamy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában