Ivóvíz Kis- és Nagyjankának!

Ivóvíz Kis- és Nagyjankának!
Bihar megye – Évek óta beszélnek róla, most valósággá válik, ivóvízhálózat épül Jankán.

Ha még jó az emlékezetem, 1992-ben Bihardiószeg akkori polgármesterével, Weiszmüller Miklóssal még abban az időben felkerestük Kis- és Nagyjankát, és már ő beszélt arról, hogy a Diószeghez tartozó e két „településen” minél hamarabb szeretnék kiépíteni az ivóvízhálózatot. Ez az interjú abban az időben megjelent a Bihari Napló hasábjain. Később is többször is írtunk az ügyről, hiszen a jankai ivóvízhálózat kiépítése Varga Sándor egykori polgármestert is foglalkoztatta. Úgy emlékszem, az ő polgármesterségének ideje alatt készült el az ivóvízhálózat kiépítésének szükségességéről a  hatástanulmány. Sajnos napjainkig mindez különböző okok miatt nem valósult meg. Most úgy néz ki, hogy igen. Ugyanis a bihardiószegi Helyi Tanács szeptember 14-én tartott ülésén elfogadták a munkálatok kivitelezéséhez szükséges közbeszerződési dokumentumokat, szabad utat adva a munkálatok kivitelezéséhez. Dr. Bacsó László az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a jankai ivóvízhálózat építkezési munkálatait még ez év októberében elkezdik. A vezeték hossza mintegy 12 kilométert tesz ki. A beruházás összértéke 900.000 ezer új lej (9 milliárd régi lej). Az elöljáró véleménye szerint a beruházási munkálatok a jövő évben befejeződnek.

Nagyon is jogos

Ugyancsak ezen a tanácsülésen tárgyaltak a szennyvízcsatorna- és ivóvízhálózat Bihardiószegen való felújításáról, fejlesztéséről. De tanulmányt készítenek arról is, hogy Diószeg határában energiaforrásként szélmalmokat állítsanak fel. Egyelőre tanulmányként, mely a szél erejét, irányát állapítja meg, onomométert helyeznek el. Ezen tanulmányok ismeretével épülnek fel majd a szélmalmok, az Eolian program keretében.

Sok mindenről tárgyalt, döntött még a Tanács, községi gondok megoldása érdekében, ezekből is kiemelkedik: zöld utat kapott az országút kiépítése Bihardiószeg felől, mely összeköti a települést a Székelyhíd–Létavértes közötti országúttal. Ez egy régi vágya a diószegieknek, hiszen a határátkelő és az említett országút egy része diószegi területen található, tehát kérésük, óhajuk, hogy épüljön fel ez az út és kössék be ebbe az úthálózatba, nagyon is jogos. A munkálatokat már régebben elkezdték volna, viszont a megtartott licitet egy az árverásen részt vevő cég megóvta, most az erre illetékesek az eredeti nyertesnek ítélték a kivitelezést, zöld utat adva a munkálatok elkezdéséhez – zárta beszélgetésünket Bihardiószeg polgármestere, dr. Bacsó László.

Dérer Ferenc