Ivóvízhálózatot avattak Érselénden

Ivóvízhálózatot avattak Érselénden
Bihar megye – Akár falutörténeti napnak is nevezhető a csütörtöki Érselénd életében, hiszen 4,5 kilométeres vízvezeték-hálózatot adtak ünnepélyesen használatba. Az utcai kutakból már folyt is a víz, a rendszerre csatlakozhatnak a háztartások.  

A községközpont Érsemjénben a múlt évtized derekán avattak vízhálózatot, az ugyancsak Semjénhez tartozó Érkenézben pedig 2006-ban. Utóbbi évben fogtak neki a község harmadik településén, Érselénden is a munkának, melyre csütörtök délben tették fel a koronát. A görög-katolikus templom és parókia szomszédságában lévő vízmű udvarán helybeliek és az iskola kisdiákjai vártak az elöljárókra, hogy megkezdődjön az ünnepség.

Megkapták, ami jár

„Eljött az idő, hogy Érselénd is tegyen egy lépést a civilizáció útján. Jó minőségű ivóvizet tudunk  mostmár szolgáltatni, a rendszerre minden háztartásnak lehetősége van rákapcsolódni”, mondta rövid ünnepi beszédében Balazsi József polgármetser. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy „hosszú időbe telt, míg ide eljutottunk. Sok veszekedésbe került, míg megkaptuk azt, ami a seléndieknek is jár!” A polgármester után Duma Sándor görök-katolikus, Borsi Imre Lóránt római katolikus és Oroszi Kálmán református lelkész kért áldást a létesítményre, a falu lakosságára. „Az ilyen avatások azt bizonyítják, hogy történik valami, azaz önök és mi is, mindenki a maga helyén, elvégezte a dolgát, és ennek van eredménye”, fogalmazott Szabó Ödön.

Megcsordultak a kutak

A megyei tanácsos is a kerti kutaktól a csapból folyó ivóvízig érő civilizációs lépés fontosságát hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy tűzvédemi szempontból is fontos a hálózat, mely a falu egy utcájába nem ért még el, de arra is lesz pénz, ígérte. Az RMDSZ megyei ügyvezetőjeként megemlítette, hogy sok még a megvalósítandó tev, és a fociból vett hasonlattal fejezte be: győztes csapaton ne változtass! Az avató szalagot Balazsi József és Szabó Ödön vágta át, majd mindenki bemehetett a szivattyúházba is, ahol beindították a rendszert, és az utcai kutakból megcsordult a víz. Néhány adat: a kút 350 méter mély; a hálózat 4,5 kilométer hosszú; 12 utcai csapból lehet vizet venni; 32 tűzcsapot szereltek fel.

Polgármesteri bejelentés

A vízhálózat avatására jó félórás késéssel került sor. Ezért Balazsi József mindenkitől elnézést kért, és az okot is megmondta: nem sokkal korábban érkezett haza Bukarestből, ahol jóváhagyták Érsemjénnek egy 26 lakrészes ANL-tömbház építését! A polgármester már meg is kérte a seléndieket, aki megfelel a kritériumoknak, jelentkezzen igénylésével.

 

Rencz Csaba