Itthon kellene tartani a bűnözőket…

Vannak ötletei Lakatos Péternek arról, hogyan fékezhetné Románia az ország lejáratását külföldön, az olaszországi botrány nyomán. Ám a politikus a megoldást nem a saját házuk táján látja.

Exkluzív beszélgetésben fejtette ki álláspontját tegnap  számunkra egy romániai honatya azzal a példátlan eseménysorozattal kapcsolatban, amely Románia és állampolgárai ellen látszik fordítani nemcsak Olaszország jórészét, de egész Európa egy hányadát is. Mint tudattuk, az olaszhonban román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények sorozatának legújabb eleme az volt, hogy egy férfi egy olasz admirális feleségét rabolta ki, majd a vád szerint meg is gyilkolta. Ennek nyomán sajtóbotrány robbant ki, Oloaszország megkezdte az illegálisan ott tartózkodó román állampolgárok hazatoloncolását, s az esetből diplomáciai ügy is lett a két állam között. Mindezekre reagált tegnap Lakatos Péter, aki a PNL-vel együtt kormányon lévő RMDSZ parlamenti képviselője.

 

Hazai gyökerek…

– Képviselő úr, sosem volt még ekkora nemzetközi botrány ilyen ügyből, pedig tény, hogy sok romániai követ el bűncselekményeket külföldön…

– Egész Európa felfigyelt a legutóbbi bűncselekményre, bár az egész eseménysorozat hátterében társadalmi gondok állnak. Nem a gyilkosság ténye miatt lett ekkora botrány, hanem az áldozat társadalmi pozíciója miatt. S ennek nyomán fajultak a dolgok odáig, hogy mostmár minden romániaira rossz szemmel néznek, még rosszabb a rólunk kialakult kép, mint eddig. És ez így nincs rendben.

– Miért, az rendben van, hogy a Romániából kiözönlöttek egy része megszállta Európa – főleg Olaszország és Spanyolország – egyes részeit és ott bűnbandákba tömörülnek, és/vagy magányos farkasként követnek el törvénybe ütköző tetteket? Nem ez az első eset, amikor véres bűncselekményeket követnek el és amikor a befogadó államban gyűlölni kezdenek mindenkit, aki idevalósi…

– Nos, valóban, az eredendő hiba, sőt bűn Románia számlájára írható. Ami itt megy 1989 óta ilyen téren, azaz a bűnözés, a koldulás és miegymás hazai elterjedése, azt egyszerűen az átmeneti időszak mellékhatásának mondták és kész. Csakhogy ezek a mellékhatások Európát is elkezdték érzékenyen érinteni, amikor könnyebbé vált a határátlépés. Itton azzal dicsekednek egyes felelősök, hogy csökken a bűnözési ráta. Naná, hiszen a bűnözők számottevő hányada külföldön van. Szóval tűrhetetlen, hogy itthon is sok a baj ilyen vonatkozásban – például egyes városok bizonyos kerületeibe még a rendőrség is csak különleges biztosítással száll ki -, mégsem lépnek fel egységesen ez ellen. Néha egyes botrányok megjelennek a sajtóban, de utána minden megy tovább. S mindez mostmár Európába is kijutott. Ezt az egész jelenséget kezelni kell, mégpedig itt, Romániában.

– Ön hogyan kezelné?

– Szerintem egyáltalán nem mellékes, hogy a mostani bűncselekmény elkövetője roma nemzetiségű. Ki kell ez mondani, ugyanis a romák felzárkóztatására kellene összpontosítnai ilyen vonatkozásban. És nemcsak úgy ahogy eddig, csupán deklaratív szinten, hanem hathatós és komoly intézkedéscsomagot kell kidolgozni, s a romaügyekkel foglalkozó személyeket, vezetőket is figyelmesen kell kiválasztani, nem pedig csak úgy odatenni valakiket. A másik fontos dolog: legalább azt el kellene kerülni, hogy akik már eddig is bűnelkövetők voltak, azok külföldön is megismételhessék összeütközéseiket a törvénnyel. Ezért szigorítani kellene azok külföldre utazásának feltételeit, akiket itthon már elítéltek, de aztán szabadlábra kerültek.

– Pompás. Önök meg amúgyis kormányon vannak, konkrétan mit tesznek tehát mindezért?

– Nos, én a megoldást nem nálunk látom, hanem az igazságszolgáltatásnál. Persze az RMDSZ is konzultálni fog és javaslatokkal élünk majd. Ám szerintem a kormány és a parlament kevésbé tud ezért tenni, inkább az igazságszolgáltatás szintjén lehet gyakorlatba ültetni a szigorításokat.

 

Szeghalmi Örs