Itt az új párt: erdélyi magyar néppárt alakul

Erdélyi magyar néppárt létrehozásáról döntött az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szombaton Székelyudvarhelyen tartott országos küldöttgyűlése.

Az autonomista elveket valló új politikai szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt megalapításáról szóló előterjesztést 221 küldött támogatta, ellenszavazat nem volt, nyolcan tartózkodtak. A küldöttek szinte egyhangúlag, csupán néhány tartózkodás mellett egy évvel meghosszabbították az EMNT 15 tagú elnökségének mandátumát, az elnöki tisztséget a továbbiakban is Tőkés László, az ügyvezető elnöki posztot pedig Toró T. Tibor tölti be.

Az elmúlt hónapokban már a “levegőben volt” egy új romániai magyar párt megalakításának a lehetősége, amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett a harmadik lenne. A közbeszédben úgy jelent meg ez az értesülés, hogy maga az EMNT alakulna át párttá, amely tulajdonképpen amolyan “Tőkés-párt” lenne. A szervezet elnöke, akárcsak Toró T. Tibor ugyanakkor számos korábbi nyilatkozatában cáfolta ezt.

Hangsúlyozták: az EMNT nem akar párttá alakulni, civil mozgalomként kell folytatnia tevékenységét. Toró legutóbbi lapinterjújában azt is jelezte: egyelőre még nem kristályosodott ki, milyen formában szülessen meg az új párt, az EMNT mindenesetre erkölcsi és logisztikai támogatását adja majd.