“Itt az idő, hogy voksunkkal véleményezzünk”

“Itt az idő, hogy voksunkkal véleményezzünk”
Vasárnap van az elnökválasztás első fordulója. Az EMNP vezetői csütörtökön Váradon összegeztek, és úgy vélik, most véleményt mondhatunk. Ha pedig a második fordulóba Ponta és Iohannis jut majd, semmiképp nem ajánlják Pontát.

“Az RMDSZ a PSD-t segíti, Kelemen Hunor államfőjelöltsége Victor Pontának jó” – vélte Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Csomortányi István Bihar megyei elnök, nagyváradi kampányzáró sajtótájékoztatójukon. Elmondták: “aki Kelemen Hunorra szavaz, az Victor Pontát támogatja, tudtán kívül, ugyanis Kelemen és Ponta egymás kezére játszik”. Kitértek arra is, hogy az RMDSZ az elmúlt napokban olyan reklámokat jelentetett meg, amelyek szerint Orbán Viktor Kelemen Hunornak kíván szerencsét a voksoláson. A Néppárt Bihar megyei elnöke szerint ” ez hazugság, az RMDSZ azt a látszatot akarja kelteni, hogy a Fidesz már nem stratégiai szövetségese a Néppártnak.” Holott nagyon is az, és ezt számos példával igazolták tegnap, többek között azt is megemlítve, hogy a Néppárt mostani kampányát a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az emberei is segítik jelenleg. Kiemelték azt is: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke határozottan tagadta az RMDSZ-es Kelemen Hunor támogatását, mondván: „Ha bárki azt a látszatot próbálja kelteni, hogy Magyarország egyik vagy másik jelölt mellett elkötelezett, az nem felel meg a valóságnak” . Az EMNP szerint “az a minimum, hogy RMDSZ bocsánatot kér a választóktól, amiért szándékosan megtévesztette őket a hazug kampánnyal.”

Pontára ne…

Csomortányi István jelezte: ezúttal viszonylag nyugodtan hagyták kampányolni őket az RMDSZ-esek, nem történtek meg a szokásos támadások. Elmondta, néhány kivételtől eltekintve nem tapasztaltak olyan kiélezett hangulatot, mint az előző megmérettetéseken. Ilyen kivételként említette, hogy “Érsemjénben például az RMDSZ aktivistái helyezték ki a PSD transzparenseit a község központjában. Kelemen Hunor Victor Pontával közösen iskolabuszokat vitt Székelyföldre, és Nyergestetőn is együtt kampányoltak. Mindez jól mutatja: aki Kelemen Hunorra szavaz, az Victor Pontát támogatja.”
Zatykó Gyula alelnök úgy vélekedett, hogy a választópolgárok most félelem nélkül elmondhatják: elégedettek-e a dolgok jelenlegi állásával, vagy úgy gondolják, a bukaresti „kijárásos” politikát egy Erdély-központú politika kell felváltsa. Zatykó 5+1 érvet sorolt fel Szilágyi Zsolt államfőjelöltjük mellett: “Szilágyi Zsolt az egyedüli, aki szerepet vállalt az 1989-es forradalom történéseiben. Aki rá szavaz, az a központosított államfelfogással szemben foglal állást. A Néppárt jelöltjének olyan elképzelése van Románia területi-adminisztratív átalakításáról, mely az egész országnak megoldást jelent, nem csak egy régiónak. Személyében az elveiért kiálló embert ismerhetünk meg, aki akkor lépett ki a pártjából, amikor az letért a helyes útról. A kampányban végig tisztességes volt, és konstruktív javaslatokat tartalmazó programot népszerűsített. Végül pedig ő az egyedüli nagyváradi, Bihar megyei, partiumi jelölt.
Lapunk kérdésére, hogy kit támogatnak a november 16-i második elnökválasztási fordulóban, ha oda a PSD-s Ponta és Klaus Iohannis, az ACL jelöltje jut be, a Néppárt politikusai elmondták: a második fordulóban semmiképpen sem azt a jelöltet fogják támogatni, aki akadályozza a magyarság törekvéseit, tagadja Székelyföld létezését és perekkel harcol nemzeti jelképeink ellen, azaz semmiképp sem támogatják Pontát.

Szeghalmi Örs