Itt „a nagy szellőztetés”: körkép a dohánymentességről

Romániában a népesség 28 százaléka dohányzik. A férfiak 36 százaléka, a nők 19 százaléka
Romániában a népesség 28 százaléka dohányzik. A férfiak 36 százaléka, a nők 19 százaléka
Az utolsó csomag olyan cigarettákból szívnak ezekben a hetekben a vendégek országszerte, amelyekből a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken füstölhetnek. Hamarosan életbe lép a teljes tiltás. A helyek készülnek rá. Ennek a témának jártunk utána.

Hogyan érinti az átállás, a dohányzás zárt nyilvános területeken való betiltása a nagyváradi vendéglátóhelyeket, és konkrétan milyen intézkedéseket terveznek? Tizenöt étterem, illetve szórakozóhely vezetőinek tettük fel ezeket a kérdéseket. Mint kiderült, jónéhányan haboznak még, nem tudják, mit tegyenek, és inkább várják a törvény kihirdetését, nem szívesen válaszolnak. És a város legismertebb helyeinek vezetőiről van szó, hiszen eleve őket kérdeztük… Akik viszont készségesen álltak rendelkezésünkre közülük, azok pontosan tudják máris, hogy mit tegyenek. Körképünk alapján úgy néz ki, ezúttal valóban komolyabb lesz a tiltás, és oda fog vezetni, hogy – bár először lesznek zugdohányos helyek is, amelyek ezzel törvényt sértenek – végül füstmentes lesz például minden étterem, gyorsétkezde, kocsma, klub, és az összes ilyen hely túlnyomó többsége. Összesen három fő irány különíthető el: azoké, akik magánemberként is örülnek a tiltásnak, és minimálisan alkalmazzák is azt, azoké, akik különösebb intézkedések nélkül alkalmazzák a tiltást, de magánemberként nem örülnek, vagy dilemmáznak, továbbá azoké, akik magánemberként nem kommentáltak, és a kötelező tiltáson túl egyúttal nagytakarítanak is a füstmentesség beállta előtt.

Konkrét példák

Most csak egy-egy releváns konkrét példát ismertetünk mindegyikre, ez, illetve ehhez hasonló várható tehát Váradon is, de lényegében mindenütt.
A város központjában lévő Butoiul de Aur étterem adminisztrátora, Stefan Panea így nyilatkozott megkeresésünkre: „Alkalmazkodni fogunk a döntéshez. Tehát nálunk sem lesz dohányzás idebent. Valószínűleg az elején csökken majd a vendégeink száma, de egy idő után hozzászoknak, és visszatérnek. Személy szerint pedig, mivel magam is dohányos vagyok, azt tudom mondani, engem is támogat ez a tiltás, mert szeretném csökkenteni az elszívott cigik számát, de leszokni sem lenne rossz. Viszont mint a jogok és a szabadság híve, nem támogatom, mert inkább az kellene, hogy legyenek dohányzók és nemdohányzók számára külön lokálok. Ezt a döntést az európai unionista képmutatás okozta, és arra várok, hogy akkor tiltsák be az autók közlekedését is a nyilvános térben, a füstölő fűtésrendszereket is, nem beszélve az áramról, amelynek az előállítása igen szennyező”.
Ami a klubokat illeti, több ilyen hely álláspontja is az, ami például a Gekkót képviselő Debreczeni Sándor társtulajdonosé. Ő ezt válaszolta: „Üdvözöljük az jogszabályt, és annak életbe lépését követően be fogjuk tartani annak szabályozásait. A Gekko jelenleg használt termeiben nem áll majd módunkban teret engedni a dohányzásnak, viszont jelenlegi információink szerint a szórakozóhelyek kialakíthatnak elkülönített helyiségekben dohányzásra alkalmas felületet. Vannak olyan jelenleg nem használt termeink, melyek egyikében egy dohányzásra alkalmas helyiséget fogunk kialakítani. Ugyanakkor a Gekko szerencsés helyzetben van, mivel a belső teraszunk nyitott tér, így – anélkül, hogy szomszédaink nyugalmát zavarjuk – szabadtéren helyet tudunk biztosítani a dohányzók részére. A teraszon magasított pultokat fogunk elhelyezni amelyek mellett kényelmesen lehet italfogyasztás közben dohányozni. A törvény életbe lépését követően a jelenleg használt belső felületeket újra festjük és dekoráljuk annak érdekében, hogy a füst okozta szagokat mihamarabb kiűzzük a Gekkóból. Bízunk benne, hogy mindezen lépések eredményeképpen sok olyan új vendéget csábíthatunk ki otthonaikból akik eddig a füstös környezet miatt nem látogatták az általunk működtetett szórakozóhelyet.”

Megfelelnek a törvénynek

Ami a kifőzde jellegű, inkább gyorsabb étkezésre kitalált helyeket illeti, ezek álláspontját leginkább a Ziga-Zaga reprezentánsának szavai tükrözik. Jecu Ioan adminisztrátor a Bihari Napló kérdésére ezt mondta: „Feltétlenül megfelelünk majd minden előírásnak, ami e törvényben van. Főleg, hogy már vártuk is ezt egy ideje. Meglátásunk szerint nagyszerű dolog a dohányzás betiltása ilyen helyeken. Mi már pár éve próbáltunk hasonlót bevezetni az éttermeinkben, de sikertelenül. Úgy véljük, ez jó változást fog most hozni, és nem félünk attól, hogy kevesebb vendégünk lesz, attól sem, hogy a füstmentesség gazdasági hátulütőkkel bírna. Sőt, még csökkenni is fognak a karbantartási költségeink”.
A dohányzás betiltásáról szóló tervezet amúgy már 2011 óta a parlament napirendjén szerepelt, de csak azt követően vették elő és gyorsult fel az elfogadása, hogy október végén Bukarestben tűz keletkezett koncert közben egy pirotechnikai eszköz miatt a Colectiv klubban. A katasztrófa miatt eddig 62 ember veszítette életét. A parlament által 164 támogató és 20 ellenszavazattal, illetve 26 tartózkodás mellett elfogadott törvény leszögezi, hogy például a munkahelyeken és a játszótereken is tilos a dohányzás. (Az október végi katasztrófa következtében megszigorították és engedélykötelessé tették a gyertyák, fáklyák és más pirotechnikai eszközök használatát is a zárt helyiségekben.)

Kitekintés

Romániában a népesség 28 százaléka dohányzik. A férfiak 36 százaléka, a nők 19 százaléka. A férfiak között a legnagyobb arányban a 20-24 év közöttiek (48 százalék), míg a nőknél a 25-29 év közöttiek (29 százalék). Magyarországon a 2012-es adatok szerint a lakosság 28 százaléka cigizik (a férfiaknak 32 százaléka, a nők 26 százaléka). A dohányzás elleni kampányszerű fellépések története körülbelül 50 évvel ezelőtt kezdődött a világban. Mára a trend az, hogy a Föld civilizáltabb, magasabb életszínvonalú régióiban a dohányzás egyre visszaszorul, a leszakadóbb régiókban nő a dohányzók száma. Összességében pedig csökken. Most majdnem egymilliárd ember dohányzik naponta (a Föld lakossága hétmilliárd).

Szeghalmi Örs