ERDON Helyi hírek

2008.03.16. 15:35

Megyénkben is megalakult a geodéták rendje

<p>Bihar megye - Március 15-én, szombaton 9.30 órától tartott alakuló ülését a nagváradi Kataszteri Hivatal gyűléstermében a Bihar Megyei Geodéták Rendje. Az alakulóülésen bukaresti meghívottak is voltak.</p>

A geodéták rendje tulajdonképpen az ügyvédi, vagy közjegyzői kamarához hasonló, topográfusokat, térképészeket tömörítő nonprofit szakmai szervezet. Amint Iamandi Doreltől, a kezdeményezőbizottság tagjától megtudtuk, megyénkben 42 engedéllyel rendelkező geodéta van, a megyei szervezet megalakításához pedig elég 25 személy is.

Az alakulógyűlésen mintegy 60 személy vett részt a meghívottakkal együtt. Jelen volt Gheorghe Novac és Cornel Paunescu az országos Szervezet alelnökei, Claudiu Taga az országos szervezet etikai bizottságának elnöke, a Közjegyzői Kamara elnöke Cornel Garbu, valamint a Bihar megyei Kataszteri Hivatal igazgatója Minel Ghincea és főiktatója Vig Hajnalka Ildikó.

Gheorghe Novac országos alelnök elmondta, hogy  a szervezet célje a szakmai érdekek védelme és tevékenységük minőségének javítása. Nagyváradon, s erdéyszerte ugyan már 1874 óta létezik telekkönyv, de sok a hibás bejegyzés, újraméréskor különbségek adódnak. Ott, ahol nem létezett telekkönyv még nagyobb gondok adódhatnak a hibás mérésekből, tehát a földmérő szakemberek munkájának minőségén sok múlik.

Cornel Paunescu alelnök elmondta, hogy nyugaton már nem működhet magánszemélyként, egyszerű engedély alapján a topográfus, 2010-re nálunk is külön kabinetet kell nyitniuk, mint pl. a közjegyzőknek.  Egy szakmai szervezethez kell tartozniuk, ahol panaszt tehet az a személy aki nincs megelégedve a munkájukkal, és kihágásaikat etikai bizottság fogja megítélni, mely büntetést szabhat ki, akár a praxis megtiltásáig menően is. Ezért csak olyanokat válasszanak a vezetőségbe és az etikai bizottságba, akik minden gyanún felül állnak, mondta az alelnök.

A Geodéták Bihar Megyei Rendje elnökévé végül Iamandi Dorelt, alelnökévé Suba Stefant az etikai bizottság elnökévé pedig Banciu Ioant választották meg.

A Kataszteri Hivatal igazgatója Minel Ghincea örömét fejezte ki a geodéták rendjének megalakulása kapcsán, hiszen az általa vezetett hivatal mindennapi szakmai kapcsolatban áll a topográfusokkal. Ezideig csak egyénekkel beszélhettek, ha valami félreértés adódott, ezután viszont szervezett körülmények között lehet lerendezni az ügyeket akárcsak a közjegyzőkkel, akiknek a tevékenysége jogi úton kapcsolódik a földmérőkéhez és a kataszteri hivataléhoz, mondta.

A Közjegyző Kamara elnöke Cornel Garbu támogatásukról biztosította a geodéták rendjét, sőt azt ajánlotta, hogy kössenek egy együttműködési szerződést is.

Albert Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!