Ítéletidő volt a megye több részén

A méretes jégdarabok beszaggatták a tetőket Vámoslázon
A méretes jégdarabok beszaggatták a tetőket Vámoslázon
Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka több helyen jégeső esett, a megye még több részén a kiadós esőzés okozott gondokat. Albison villámcsapás okozta tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vasárnap várható záporokra, jégesőkre érvényes narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést adott ki Kovászna és Buzău mellett Bihar megyére is. Az előrejelzés szerint négyzetméterenként 40 litert is elérhette a csapadék mennyisége, a viharos szelet jégeső kísérhette. A meteorológusok jóslata bevált: megyénkben számos helyen volt orkán erejű szél, kiadós esőzés és a jégeső is sok helyen keserítette a lakosokat. Vámosláz térségére is erős vihar csapott le vasárnap este, a pingponglabda vagy még nagyobb méretű jégdarabok tetőket tettek tönkre, ablakokat törtek be. A fergeteg félelmetességét fokozta, hogy pillanatok alatt besötétedett és a villanyáram-szolgáltatás is megszakadt. Kosztándi Mihály polgármester hétfőn délben, miközben kárfelmérést végzett, lapunknak telefonon elmondta: Micskét elkerülte a baj, a községközpontnak ellenben az „alsó”, vagyis a Berettyó felőli részén két utcát elvert a jég. A tetőket ért kár 80% és 20% közöttire tehető, volt, ahol a szétvert tető alatt annyira beázott a padlás, hogy a szoba mennyezete beszakadt, főleg, ahol gipszkartonos megoldással építkeztek. Nemcsak a cserepes, de a bádogtetőket is átlyukasztotta a jégeső, az emberek a melléképületeken megmaradt cserepekkel és fedőanyagokkal igyekeznek pótolni a lakóházak hiányosságait, hiszen hétfőn estére újabb esőzés várható, mondta a polgármester, aki padlásról padlásra járva fényképezett és dokumentálta a kárt, hogy alátámaszthassa segítségnyújtásra szóló kérelmét, amit már eljuttatott a Prefektúrára.

Jégeső, villámcsapás

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a megye sok pontján okozott nehézségeket az ítéletidő, erősítette meg sajtóérdeklődésre Camelia Roşca, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője. A tűzoltók közbelépésére volt szükség Margittán, Belényesben, Asszonyvásárán, Felsőpatakon, Apátkeresztúron, Almamezőn, de Nagyváradon is. Bár hétfőn kora délután még nem volt pontos összesítése, a szóvivő szerint este 22 és hajnali 3 óra között kitört fákat kellett eltávolítaniuk, utakat kellett felszabadítani az esővíz alól, illetve több lakásból és udvarról kellett szivattyúzzák a vizet. Asszonyvásárán valóban gondokat okozott a sok csapadék, jég kevés volt és kicsi szemekben, szerencsére esővel, így az nem okozott számottevő kárt, tudtuk meg Nyíri Sándortól, Kiskereki polgármesterétől. A víz ellenben alámosta több helyen a faluban az aszfaltos utat, hidakat tömített el, házakba is befolyt. A lakosok maguk merték a vizet kifelé a hajlékokból, miközben az utcai árkok is megteltek (már ahol vannak és a lakosoknak gondjuk is van karbantartására). Személyi sérülés nem történt, tette hozzá a polgármester.

A jelzett időszakban csapott le a fergeteg Belényesre 80–90 km/h-s széllel és a kiadós esőzés nemcsak vízzel árasztott el több utcát, de azokra, amelyek közelebb esnek a város körüli dombokhoz, hordalék is jutott utóbbiakról, járművek ragadtak a sár fogságába.

Az ISU már idézett szóvivője azt is elmondta, hogy egy tűzesethez is vonulniuk kellett: a margittai tűzoltókat Albisra riasztották, ahol villámcsapás nyomán kapott lángra egy háztető. Utóbbiból mintegy 25 négyzetméternyi semmisült meg, ám sikerült a lángok tovaterjedését megakadályozni, nyilatkozta Camelia Roşca, hozzátéve, hogy az oltásban a bogyoszlói önkéntes tűzoltók is részt vettek, illetve, hogy személyi sérülésről az egész megye tekintetében sincs tudomásuk. Az ANM hétfőn újabb, 40 megyére érvényes sárga riasztást adott ki, ami holnap, vagyis szerda estig érvényes. Csupán Konstanca és Tulcea megye a kivétel, máshol mindenütt villámlással kísért felhőszakadásokra, viharos szélre, jégesőre lehet számítani, a csapadék mennyisége négyzetméterenként meghaladhatja a 15–25 litert, néhol akár a 35–40 litert is.

Rencz Csaba

Címkék: ,