spórolás

2020.08.15. 11:10

Halasztanak és optimalizálják a költségeket a felújítók

A vírushelyzet szinte minden szektort befolyásolt, így történt ez az otthoni felújítások, építkezések esetében is. Sokan újratervezték a kiadásokat, és van, aki saját maga kezd bele a munkálatokba.

Forrás: Shutterstock

A váratlan és hirtelen mutatkozó gazdasági visszaesés hatása az építőiparban is érzékelhető – írja a Magyar Nemzet. Akik 2020-ra terveztek építkezést vagy házfelújítást, a megváltozott anyagi helyzet okán újra kellett, hogy tervezzék kiadásaikat. Van, aki lemondott a beruházásról a közeljövőben, van, aki halaszt, van, aki optimalizál, és van, aki önmaga kezd bele a munkálatokba – derül ki a Terrán Tetőcserépgyártó Kft. által készített kutatásból.

A cég által megkérdezettek 72,9 százaléka tervez valamilyen jellegű „otthon projektet” még az év fennmaradó részére, ám ezek elsősorban kisebb beruházások (ház körüli barkácsmunkák, kertépítés) A válaszadók 56,7 százaléka későbbre ütemezte a megvalósítást, vagy költségszinten hoz észszerűbb döntéseket, vagyis optimalizál, de ez főként a nagyobb beruházásokat érinti.

Az optimalizálók tartanak attól, hogy a kialakult helyzet negatívan érinti őket anyagilag, ezért meggondoltabban vásárolnak, és a nagyobb beruházásokat hajlamosak elhalasztani, de mégsem mondanak le terveikről.

A DIY szegmens, vagyis akik maguk fognak a munkákhoz, 25,8 százalékot tesz ki, ennek a csoportnak a tagjai egyébként sem bíztak volna meg szakembert a feladatok vagy azok egy részének elvégzésével, ezért kevésbé érzik szükségesnek a költségvetésük áttervezését a kialakult helyzet miatt. A csoport 89,9 százaléka tervez még valamilyen kisebb-nagyobb beruházást erre az évre.

A válaszadók 40,2 százaléka pénzügyi hátterének romlását tapasztalta az elmúlt időszakban. A vásárlók anyagi érzékenységét tovább növeli a jövőbeli bizonytalanság és az anyagi helyzet negatív megítélése is.

Bár az építőanyagok online beszerzése még gyerekcipőben jár, a beton tetőcserépgyártó felmérése szerint már látszik a nyitottság ebben a kérdésben is. A potenciális vevők számára a vásárlói és szakértői vélemények, valamint az anyagszükségletre vonatkozó információk a legfontosabbak, ez adja a tájékozódás alapját, elsősorban a költségeket optimalizálók körében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában