ERDON Bulvár

2008.11.07. 08:10

A Stradivari hangját egy gomba okozza?

<p>Egy svájci kutató azt állítja, hogy szokatlan módszerrel sikerült rekonstruálnia a Stradivari hegedűk megismételhetetlen hangját. A trükk az volt, hogy gombával kezelte a hangszer fáját.</p>

Francis Schwarze a zürichi anyagkutató intézetben másolatot készített egy 1698-as Stradivari hegedűről. A hangszer készítéséhez használt juharfát ugyanazzal a nyeles agancsgombával (Xylaria longipes) kezelte, amely normálisan is előfordul a fa kérgén. Ekkor a hegedű hangja nagyon hasonlóvá vált az eredeti Staradivariéhoz.

A magyarázat az lehet, hogy a gomba kis mélyedéseket "harap" a fa felszínébe, ezzel csökkentve az anyag sűrűségét, és ez javíthatja a hegedű hangját. A gombával kezelt stradivari-másolatot kiállították ezen a héten a bázeli innovációs fórumon. Egy hegedűkészítő úgy nyilatkozott róla, hogy a gombás beavatkozás hallható különbséget okozott a hegedű hangjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!