Iszlám Állam – Német lap: Berlin és Ankara feszült viszonya miatt kivonhatják a német katonákat Törökországból

Iszlám Állam – Német lap: Berlin és Ankara feszült viszonya miatt kivonhatják a német katonákat Törökországból
© ARCHIV - Rund 1000 Soldtaten nehmen am Dienstag (12.04.2011) in Amberg (Oberpfalz) an einem Appell teil. Die Männer und Frauen der 10. Panzerdivision der Bundeswehr waren zuvor von Einsätzen in Afghanistan und auf dem Balkan zurückgekehrt. Das Bundeskabinett will an diesem Mittwoch (18.05.2011) die Pläne für die Reform der Bundeswehr beschließen. Verteidigungsminister de Maizière stellt sie anschließend der Öffentlichkeit vor. Er plant eine deutliche Verkleinerung der Streitkräfte und eine Straffung der Strukturen. Foto: Armin Weigel dpa/lby +++(c) dpa - Bildfunk+++
A német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte a felkészülést arra az esetre, ha Berlin és Ankara feszült viszonya miatt ki kell vonni Törökországból az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció műveleteiben részt vevő egységét – írta csütörtökön hírportálján a Der Spiegel című német hírmagazin.

A lap a Bundeswehrtől származó értesülésekre hivatkozva azt írta: a hadseregnél vizsgálják, hogy át lehet-e telepíteni Jordániába vagy Ciprusra a Törökország déli részén fekvő incirliki támaszponton állomásozó egységet, amely hat Tornado típusú felderítő gépből, egy légi utántöltő repülőgépből és 250 katonából áll.

Az ügy háttere, hogy az ankarai vezetés nem engedélyezi a belépést a támaszpontra a német szövetségi parlament (Bundestag) képviselőinek, amióta a testület június elején népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat.

A Der Spiegel szerint a Bundeswehr vezetőinek “rémálom” lenne, ha ki kellene vonni az egységet az incirliki bázisról. Az áttelepítés miatt legkevesebb két hónapra fel kellene függeszteni a küldetést, az egység ellátása Jordániában és Cipruson is sokkal bonyolultabb és drágább lenne, mint Törökországban, a legfőbb gond pedig az lenne, hogy elszakadnának a koalíció műveletei az incirliki támaszpontról irányító amerikai egységektől, és a Tornadók felderítő repülésein rögzített anyagokat nem lehetne közvetlenül feltölteni a koalíció adatbázisaiba.

A védelmi minisztériumban a lap kérdésére közvetve megerősítették, hogy mérlegelik az egység áttelepítését. “Szívesen folytatnánk a koalíciót támogató műveleteinket Törökországból, de nem Incirlik az egyetlen lehetséges támaszpont a küldetéshez” – mondta egy szóvivő. A külügyminisztériumban a lapnak azt mondták, Ankara továbbra is elutasítja, hogy német parlamenti képviselők felkeressék az incirliki bázison állomásozó katonákat.

A Bundestag tavaly decemberben döntött arról, hogy a Bundeswehr közvetlen támogatást nyújthat az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció légicsapásaihoz.

(MTI)