Iszlám Állam – Idén kilenc külföldit utasítottak ki Romániából

Iszlám Állam – Idén kilenc külföldit utasítottak ki Romániából
Idén kilenc terrorizmussal gyanúsítható külföldit nyilvánított nemkívánatos személlyé és utasított ki Romániából a bukaresti táblabíróság a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére – közölte pénteken a Mediafax hírügynökséggel Ovidiu Marincea, az SRI szóvivője.

Ugyancsak az SRI javaslatára további 246, többnyire közel-keleti országokból származó külföldi beutazását tiltották meg a román belügyi szervek. Az illetők elsősorban Irakból, Palesztinából, Marokkóból, Tunéziából és Szíriából érkeztek, és mintegy 70 százalékuk az Iszlám Állam (IÁ) támogatója volt, vagy kapcsolatban is állt a terrorszervezettel – magyarázta a szóvivő.
Olyanokkal szemben hoztak ilyen megelőző intézkedéseket, akik radikális nézeteket terjesztettek, terrorista szervezetekkel álltak kapcsolatban, dzsihadista csoportosulásokat próbáltak szervezni, vagy családtagjaik folytattak terroristagyanús tevékenységet. A határrendőrség többek között olyanok beutazását tiltotta meg, akik Románia területén átutazva akartak Szíriába jutni, hogy az IÁ-hoz csatlakozzanak.
A párizsi terrortámadások óta az SRI a korábbinál is élénkebb információcserét folytat a hazai és külföldi partnerszolgálatokkal, a kiutasított, vagy az országba be sem engedett terroristagyanús személyek száma pedig növekvő tendenciát mutat – közölte a román hírszerzés szóvivője.