„Istennél semmi sem lehetetlen”

Péntek este Böjte Csaba ferences szerzetes tartott szentmisét(A szerző felvétele)
Péntek este Böjte Csaba ferences szerzetes tartott szentmisét(A szerző felvétele)
Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, pénteken öt órától Böjte Csaba ferences szerzetes tartott szentmisét a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban.

Az olvasmány Szent Lukács Evangéliumából hangzott fel, az a részlet, amikor az angyal megjelenik Máriának, ám Böjte atya a szentmise kezdetén a 12 éves Jézus jeruzsálemi eltűnését idézte fel, ezen keresztül világítva rá Mária (és József) példamutató tettére. Mária ugyanis nem hátrált meg, hanem megoldást keresett a problémára. Ez a ma embere számára is üzenetértékű, hiszen sokan a legkisebb buktató megjelenésekor feladják, ám Isten soha nem ad olyan megpróbáltatást, amire nem lehetne megoldást találni. „Istennél semmi sem lehetetlen” – szól hozzánk az ige. A házastársi életben is van megoldás a problémákra, küzdenünk kell egymásért – mondta el az atya. Könnyen lemondunk dolgokról, pedig a válasz a „nem lehet”- re a „Próbáld meg! Tanuld meg!” felszólítás. A problémamegoldás pedig sokkal hatékonyabb, ha közösen, együtt gyürkőzünk neki, ahogy Mária és József is tette. Nem hibáztatták egymást Jézus eltűnése miatt, hanem együtt keresték a megoldást, együtt imádkoztak. „Legtöbbször a probléma nem is a gond, a nehézség, hanem a válasz, amit arra adunk” – mutatott rá a ferences szerzetes. A tévedésre, rossz döntésre pedig nem egy újabb rossz döntéssel kell válaszolni, hanem meg kell tanulni azt kezelni, megbánni, együtt élni vele és továbblépni. „Ha a te gyertyád kialudt, és én is kioltom az enyémet, attól nem lesz nagyobb világosság” – példázta a megbocsátás fontosságát és az nehézségekben való összefogást.

Lelki nyugalom

Mária a bajban megőrzi lelki nyugalmát, ez pedig a történet harmadik tanulsága. Böjte Csaba megosztotta egyiptomi élményét, ahol a kopt keresztények vezetőjével, illetve a keresztény vértanúk hozzátartozóival találkozott, akik meggyilkolt családtagjaikra emlékeztek, anélkül hogy bosszúszomjasan az elkövetők ellen törtek volna. A veszteségben is megőrizték lelki nyugalmukat. Attól hogy ordibálunk, veszekszünk, a probléma nem lesz kisebb és nem is oldódik meg. Máriát e három tanítás alapján nem csak tisztelni kell, hanem el kell indulni az ő útján – zárta a szentmisét az atya. A szentmise végeztével keresztelőre került sor.

János Piroska