"Isten éltesse a Caritast!"

"Isten éltesse a Caritast!"
Nagyvárad – Szombat délben a nagyváradi városháza dísztermében egyházi és világi személyiségek jelenlétében fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Caritas Catolica Bihar megyei szervezete.

A jelen levő egyházi és világi személyiségeket, támogatókat, együttműködő partnereket Radu Alíz, a karítativ szervezet által működtetett váradi Szent Márton Idősek Otthona vezetője köszöntötte, aki felkérte Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspököt, hogy nyissa meg az ünnepséget. A főpásztor előbb a karitász tevékenységről, mint az egyházi szolgálat meghatározó és alapvető formájáról beszélt általánosságban, majd buzdító és bátorító szavakat intézett az egyházmegyei Caritas munkatársaihoz. Hangsúlyozta: a keresztények abban különböznek más vallású hívektől, hogy Krisztus tanításait követve szolidarítást és testvériséget vállalnak a rászorultakkal, segítik a szegényeket, felekezeti és etnikai hovatartozástól függetlenül. Mivel sokak számára nem vonzó ez a fajta tevékenység, ennek szervezett formája csupán 120 éves múltra tekint vissza. A Románia területén lévő Caritasok egységes statútuma 1947-48-ban született meg. Bár a kommunista rendszerben tiltották a működésüket, azért szűkebb formában és körben, a plébániákon tovább folytatták jótékony akcióikat. 1989 után aztán újraalapították a Caritast, mely napjainkban szerteágazó szociális tevékenysége miatt érdemel elismerést.

Szerteágazó tevékenység

Dr. Gheorghe Carp alpolgármester a saját és az önkormányzat nevében támogatásáról biztosította a Caritast. Tisztelettel a hangjában emlékezett vissza a kilencvenes évek kezdeteire, amikor a karítativ szervezetnek hála a betegek minőségi és megfelelő gyógyszerekhez juthattak, több évtizedes nélkülözés után. Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő hozzászólásában azt emelte ki: az ünnepelt entitás az elmúlt húsz évben nem csupán rapszódikusan, hanem folyamatosan a közjó érdekében tevékenykedett. Ennek tudható be az is, hogy néhány évvel ezelőtt szociális Nívó-díjban részesült. “Isten éltesse a Caritast!”, fogalmazott a politikus.

Dr. Földes Béla főorvos, alapító tag a húsz évvel ezelőtti zavaros időket elevenítette fel. Arra hívta fel a figyelmet: az azóta elhunyt dr. Tatai László jogásznak köszönhető, hogy néhány nap lefogása alatt, március 15-20. között sikerült hivatalosan bejegyeztetni a Caritast, mint az ország rendszerváltozás utáni első humanitárius célú alapítványát. Hozzátette: napjainkban is nagy szükség van az önkéntesek és a fiatalok közreműködésére, szívesen fogadják az itteni támogatókat.

Jaap Stellingwerff, aki a booskopi SOEB Alapítvány külső tanácsadójaként több mint tíz éve működik együtt a Bihar megyei Caritasszal, az általa támogatott szervezet életében bekövetkezett pozítiv változásokról szólt. Végezetül Rajna József atya, a Caritas Bihar megyei szervezetének vezérigazgatója sorolta fel röviden az elmúlt két évtized eredményeit, s mondott köszönetet a segítőknek, mindazoknak, akik ebben szerepet játszottak. Az ünnepség állófogadással zárult.

Ciucur Losonczi Antonius