Ismét lesz Ki mit tud?!

Ismét lesz Ki mit tud?!
Nagyvárad – 2010. november 7. és december 18. között az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Varadinum Kulturális Alapítvány ismét megszervezi a Ki mit tud? tehetségkutató vetélkedőt, VI-ik alkalommal.

Biró Rozália váradi alpolgármester, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke kifejtette: a 2003-ban útjára indított tehetségkutató vetélkedő célja a helyi értékeknek a felmutatása, esélyt szeretnének biztosítani a tehetségeknek a bemutatkozásra. A Ki mit tud?! az egész megyét átfogja, idővel régióban szeretnének gondolkodni. Talán nem is baj, hogy különböző okok miatt nem tudták minden évben megrendezni, mert “gyöngyszemek nem termelődnek évről-évre”, lehetőséget kell adni a kibontakozásra. A megmérettetés fontos állomása lehet a fellépők karrierjének, ezért az elöljáró arra buzdít mindenkit, hogy nézőként minél nagyobb létszámban vegyen részt az eseményeken, s tapssal bátorítsa a versenyzőket.

Különböző kategóriák

Czvikker Katalin, a Bihar Megyei RMDSZ kulturáért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: az elődöntők nyolc helyszínen fognak zajlani: november 7-én Érsemjénben (Érmihályfalva és vidéke), 13-án Réven (Élesd és környéke), illetve Hegyközcsatárban (Nagyvárad vidéke), 14-én Székelyhídon (Székelyhíd és környéke), 19-én Nagyszalontán (Szalonta és vidéke), 27-én Belényesújlakon (Belényes és vidéke), illetve Margittán (Margitta és vidéke), valamint december 4-én Nagyváradon. A középdöntőt december 11-én 10 órától, a döntőt 18-án 17 órától tartják, mindkettőt a Szakszervezetek Művelődési Házában. Egyéni vagy csoportos produkciókkal lehet benevezni gyermek és felnőtt kategóriákban, jelentkezni az RMDSZ-körzeteknél lehet, vagy akár a verseny helyszínén is.

Gyermek produkciók esetén a felső korhatár 14 év, csoport esetén az átlagéletkor nem haladja meg a 14 évet. Létezik hagyományőrző (néptánc, -dal), zenei (egyéni, duett, trió, kvartett vagy csoportos produkciók), tánc (klasszikus és modern, egyéni, páros vagy csoportos produkciók), illetve magyar irodalom (vers- és prózamondás) kategória. Felnőtteknél az alsó korhatár 14 év (csoport esetén az átlagéletkor kell több legyen 14 évnél), és ugyanazok a kategóriák vannak, mint a gyermekeknél, azzal a különbséggel, hogy az érmelléki szervezők javaslatára a hagyományőrző produkciók egyéniben kalotaszegi legényes tánclehetőséggel egészültek ki.

A zsűriasztalnál ezúttal is hazai és anyaországi szakemberek, kulturális intézményvezetők fognak helyet foglalni. Újdonszágnak számít viszont, hogy a pénzdíjazás csoportok esetében a több személyhez mérten történik, minden elődöntőnek külön plakátot nyomtatnak, illetve kabalája is lesz az eseménysorozatnak, mely az elődöntők után kerül bemutatásra.

Ciucur Losonczi Antonius

RMDSZ

Címkék: , ,