Ismétlődő jelenség: ismét itt az útlevél-őrület

Az iratok befogadásán kívüli időszakokban minden normálisnak tűnik a hivatalban. A szerző felvétele
Az iratok befogadásán kívüli időszakokban minden normálisnak tűnik a hivatalban. A szerző felvétele
A sötét kilencvenes éveket idéző jelenetek zajlanak alkalmanként újra a bihari megyeszékhely útlevélosztályán: százak állnak sorba néha, hogy ilyen okmányt igényeljenek.

Már megint a közelmúltban érezhetik magukat azok, akik mostanság akarnak útlevelet igényelni Nagyváradon: néha már éjfél körül kialakul a sor, hogy nyitásra minél közelebb legyen mindenki az ügyintézőkhöz, az érintettek maguk készítenek listát a sorrendről, és van, amikor száznál többen is állnak egyszerre. Aztán mindez ismétlődik. Igaz, nem állandóan. Ám akkor is azt mutatja, hogy valami megint nem működik megfelelően a rendszerben. A múlt héten például többször is megesett, hogy a hivatalnál csak mintegy 60 számot tudtak kiadni a várakozóknak, a többit ugyanis online már lefoglalták, hetekkel előbb. Akik mindkettőről lemaradnak, néha éjjel kezdik a sorban állást, hogy új számhoz jussanak. (Jegyezzük meg azért: ahelyett, hogy ők is online foglalnának időpontot – bár persze nem kötelező így eljárni. Csak ajánlott.)

Gondok

Ráadásul a hivatali ügyintézők többsége sem bánik már tisztességesen a polgárokkal: a sok várakozás közbeni stressz nemcsak a várakozókra, hanem az alkalmazottakra is hatással van. Sokszor csak durvák, máskor egyenesen szemtelenek az igénylőkkel, miközben igyekeznek futószalagon nyomni az egészet. Ám az a szalag így is akadozik: sokszor egy hónap múlva kapja meg az útlevelét az, aki most igényli. Aztán persze a polgárok között is gyakori a botrány: aki online határidőre érkezett azt néha nem akarják beengedni azok, akik „élőben” kaptak számot, mert valamiféle trükközésre gyanakszanak, máskor a sorban állók között van vita, mert ha valaki elment enni, inni, vagy a mosdóba, nem mindig engedik vissza. Az idegek tehát pattanásig feszülnek, és az sem normális, hogy az ügyintézéshez mindenképp ki kell venni legalább egy szabadnapot annak, akinek munkahelye van. Online most 2 héttel későbbre lehet időpontot kérni (de még így is ez a kényelmesebb), de még így is a helyszínen néha 4 órát kell várni.

Kedden elmentünk a helyszínre, ám akkor minden nagyon békés és laza volt ott – ám ez semmit sem jelent: az őrület újra és újra ismétlődik az útlevélosztály előtt, gyakran. Az illetékesek azt mondják e hét elejétől immár 2 hét helyett egy hónapon belül választhat magának időpontot az, aki online foglalna, és a dokumentumok ellenőrzésének idejét 10-ről 8 percre csökkentik. Ezzel heti 116-tal nőne a befogadott igénylések száma. Összehasonlításképp: átlagosan 110-en akarnak ilyen ügyet intézni egy nap Váradon. A tömegek rohamát egyébként az is okozza, hogy nyáron mindig megnő az igénylések száma: egyrészt sokaknak csak ekkor jut eszükbe, hogy útlevelet akarnak, mégpedig sürgősen, a szabadságuk előtt, másrészt akik külföldről ilyenkor látogatnak haza, nekilátnak megújítani lejáró okmányukat.

Szeghalmi Örs