Ismét vizsgálati szakaszba kerül a Nastase-ügy

Ismét vizsgálati szakaszba kerül a Nastase-ügy
A román legfelsőbb bíróság jogerősen úgy döntött, hogy visszaküldi a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) az Adrian Nastase volt román kormányfővel foglalkozó ügyiratcsomagot. Nastasét azzal gyanúsítják, hogy 1,3 millió euró haszonra tett szert megvesztegetés nyomán.

A Zambaccian I néven elhíresült ügyben már 2006-ban vádat emeltek a 2000 és 2004 között miniszterelnöki funkciót betöltő Nastase ellen, aki jelenleg parlamenti képviselő. A per azonban elakadt, mert a politikus időközben alkotmányossági kifogást emelt. Arra hivatkozott, hogy a miniszterek felelősségét szabályozó törvény szerinte nem csak a tisztségben lévő kormánytagokra vonatkozik. Véleménye szerint a DNA ügyészeinek az ő esetében is kérniük kellett volna a parlament beleegyezését ahhoz, hogy egyáltalán elindíthassák ellene a büntetőjogi eljárást.
A román alkotmánybíróság tavaly nyáron Nastasénak adott igazat, ennek alapján ősszel a legfelsőbb bíróság – még nem jogerősen – úgy határozott, hogy az ügyiratoknak vissza kell kerülniük a DNA-hoz, vagyis a folyamatban lévő per megszűnik, az ügy pedig visszakerül a vizsgálati szakaszba. Most ezt a korábbi döntést erősítették meg végérvényesen a bírák.

A Hotnews.ro portál ügyészségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a döntés következtében az ügyészeknek ismét le kell bonyolítaniuk a vizsgálatot, vagyis minden érintett felet újból ki kell hallgatniuk. A képviselőháznak engedélyeznie kell az eljárást. Az ügyészeknek ezt kérvényezniük kell, amit csak akkor tehetnek meg, ha megkapják a hétfői bírósági döntés írásbeli indoklását. Livia Saplacan, a DNA szóvivője úgy nyilatkozott a Hotnews portálnak, hogy az eddigi gyakorlat szerint akár hónapokig is eltarthat az indoklás megírása és kézbesítése. Nastase ügye tehát tovább húzódik.