Ismét Váradon a Quintus antikvárium

Ismét Váradon a Quintus antikvárium
Közel kilenc esztendeje látogat rendszeresen Váradra a magyarországi Quintus antikvárium. Ezúttal is több ezer, mindenféle témát felölelő könyvet hoztak el, szerdáig várják az érdeklődőket.

Vasárnap érkeztek és szerdáig naponta reggel héttől este tízig várják az érdeklődőket a Partiumi Keresztény Egyetem földszinti előcsarnokában, az utolsó, szerdai nap kivételével, amikor este hatig tartanak nyitva – mondta el Baghy István, a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett működő antikvárium tulajdonosa. Háromezer könyvet hoztak el, a legkülönfélébb témákban, s Váradról egyenesen hazautaznak, ugyanis vélhetően a legjobb könyveket eladják addigra, hiányos kínálattal pedig nem szívesen mennének tovább.

Mindenféle

A kínálat változatos: a történelmi, művészeti, filozófiai, pszichológiai és orvosi kötetek mellett megtalálhatóak a mesés könyvek, az ezoterikus kötetek és a vallásos irodalom is, de bőven vannak mezőgazdasági és egyéb, gazdálkodással kapcsolatos szakkönyvek is és természetesen a szépirodalom sem hiányzik, mondta el a tulajdonos.

Az árak öt lejnél kezdődnek, s két- háromezer forintnak megfelelő áraknál végződnek – ennyibe kerül például Erdély Történelme, A Magyarok Történelme, vagy harmincas években napvilágot látott Szépművészetek Története. Találhatók ritkaságok is – például régi kiadású „mini-könyvek”, melyek darabja 10-20 lejbe kerül, húszas-harmincas évekbeli folyóiratok, vagy például a Pesti Hírlap nagy Naptára, melyet 1929-ben adtak ki, s amely 15-16 lejért vásárolható meg. A látogatókat sok minden érdekli, de főleg a modern szépirodalmi köteteknek van keletjük, mondta el Baghy István. Általánosságban elmondható, hogy mindenhez, amit kínálnak, az interneten fellelhető árnál olcsóbban lehet hozzájutni. Az antikvárius kifejtette: mivel csökken az olvasók tábora, a kiadók úgy igyekeznek nyereséghez jutni, hogy egyre feljebb viszik a könyvek árát, csakhogy így épp ellenkező hatást érnek el…