Ismét van birkózó felnőttcsapata Szatmárnémetinek

Ismét van birkózó felnőttcsapata Szatmárnémetinek
A Someşana SK megszűnése után idén először van birkózó felnőttcsapata Szatmárnémetinek: a Szatmárnémeti SK–Erdődi Cetate „külső segítséggel” küzd majd a bajnoki pontvadászatban.

 

Mintegy húsz év kihagyás után ismét lesz felnőtt birkózó csapata Szatmárnémetinek, amely a március 24–25–én Bukarestben már harcolni fog az országos bajnokság első fordulójában. A megyeszékhelyen az 1990–es évek elején, a Someşana SK megszűnésével együtt a felnőtt birkózócsapat is feloszlott.

Idén Szabó Ferenc és Tudor Barbul edzőpáros legénységét többnyire szatmári ifik alkotják, de „külső segítségre” is szükség volt ahhoz, hogy a Szatmárnémeti SK–Erdődi Cetate a következő hétvégén megkezdhesse a pontvadászatot. A saját nevelésű birkózók közül George Săveanu, Cătălin Şoreanu, Darian Moldovan és az olimpiai kvalifikációs tornára készülő Dacian Barbul küzdenek majd a szatmári színekben, míg Piatra Neamţról a többszörös kadet–bajnok és junior érmes Mihai Dudău érkezik kölcsönben a felnőttcsapathoz. Rădăuţi egykori felnőtt válogatottak ad a Szabó, Barbul kettősnek: az 1980–as moszkvai olimpia aranyérmese, Ştefan Rusu két fia, a 32 éves Cristian és a 35 éves Florin idén a szatmári csapatot erősítik. A többszörös egyéni bajnok Cristian Rusu összesen 16 korosztályos világbajnoki és Európa–bajnoki szerepléssel büszkélkedhet, míg bátya állandó résztvevője volt az egyéni bajnoki „elitnek”.

„A bukaresti forduló után lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyi esélyünk van éremszerzésre – mondta lapunknak Szabó Ferenc. – Már annak is örülünk, hogy sikerült összehozni a felnőttcsapatot, amelynek finanszírozására szponzorokat keresünk, mert a helyi önkormányzat semmivel sem támogat. Bosszant, hogy ezt a csapatot csak most, és kölcsönjátékosokkal sikerült összehozni. Az utóbbi 2–3 évben ugyanis legalább két csapatra való szatmári birkózót veszítettünk el. Többségük abbahagyta az aktív sportolást, mert érettségi után egyetemre mentek, vagy megélhetési lehetőséget kerestek” – panaszolta a szakvezető, aki a „veszteségként” többek között Tóth Arnoldot, Samirel Bărbuşt, Mic Zenobiut és Berki Zsoltot említette. Utóbbi – aki 2010–ben, 22 évesen felnőtt egyéni bajnok lett – jelenleg Németországban él, birkózó edző, és a csapatküzdelmekben egy másodosztályos együttest képvisel.

 

 

Kadet–ob

Ezen a hétvégén rendezik meg Nagyváradon a kadet korosztályos birkózó csapatbajnokság első fordulóját. A Szatmárnémeti SK–Erdődi Cetate együttesét tíz sportoló alkotja, közülük ketten, Nemes Benjámin és Mihai Ţicală a Nagybányai 2–es Számú ISK–tól érkezik kölcsönbe. A Szabó Ferenc, Tudor Barbul edzőpáros tanítványai közül Cristian Tipuş, Ovidiu Lăpuşte, Claudiu Blaga, Szabó Krisztián, Berei Lénárd, Lórincz Krisztián, Pék Sándor és Erdei József kaptak szerepet a csapatban. Mint arról korábban beszámoltunk, két szatmári sportoló, Mădălin Bulgăr és Patrick Moroz idén a Steaua CSA kadetcsapatát fogják erősíteni.