Ismét utcára vonultak a tüntetők

Ismét utcára vonultak a tüntetők
Tegnap délután újból utcára vonult Bukarestben az elmúlt napokban Traian Basescu államfő ellen tüntetők egy csoportja, akik a kormány lemondását is követelik.

 

Ez már a negyedik nap, amikor Bukarestben – főként államfőellenes – tüntetések zajlanak. A hétvégén erőszakba torkolltak a tiltakozások, miután a résztvevők egy része összecsapott a rendfenntartó erőkkel.

A hatóságok csaknem 250 személyt bírságoltak meg szabálysértésért, 36 személy ellen ügyészségi eljárás indult. Az összecsapások nyomán tíz csendőr szorult egészségügyi ellátásra, ketten pedig súlyosan megsérültek, akárcsak néhány újságíró, miután a tiltakozók Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendfenntartókat és az újságírókat egyaránt.

Szombaton és vasárnap is a tiltakozások békésen kezdődtek, az esti órákban viszont a tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel. A tüntetők törni és zúzni kezdtek, aminek több újságosbódé, kirakat és bankautomata látta kárát.

A csendőrség szerint – amelynek ilyen esetekben a rendfenntartó feladatokat kell ellátnia – az agresszív tüntetők főként futballhuligánok, akiknek egy része korábban már összetűzésbe keveredett különböző sportesemények alkalmából a karhatalmi erőkkel.

A tüntetések megszervezését senki nem vállalta fel, így bukaresti elemzők egyetértenek abban, hogy spontán tüntetésekről van szó, amelyek azt követően kezdődtek el, hogy az államfő az egészségügy privatizációja kapcsán nyilvánosan éles vitába keveredett Raed Arafat – palesztin származású, román állampolgárságú – orvossal. Arafat köztiszteletnek örvend a korszerű sürgősségi mentőszolgálat rendszerváltás utáni kiépítésében játszott meghatározó szerepe miatt.

A vita nyomán Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi posztjáról. A többnyire elutasító álláspontok hatására Basescu pénteken visszavonta az egészségügy privatizációjáról szóló törvénytervezetet, de már késő volt, mert elkezdődtek az Arafat melletti szimpátiatüntetések.

A román hatóságok statisztikája szerint eddig összesen 41 városban mintegy 9 ezren vonultak az utcára, és csak Bukarestben torkollott zavargásokba a tiltakozás.

Címkék: ,