Ismét utaznia kell operációra

Ismét utaznia kell operációra
Nagyvárad – Júniusban írtunk arról, hogy a váradi Kovács Adalbertnek 2007 nyarán jelent meg az arca bal oldalán egy dudor. A műtét sikeres volt ugyan, de szemmel látható nyomokat hagyott a férfin.

 

 

Emlékeztetőül: Kovács Adalbertnek 36 éves korában, 2007 nyarán jelent meg az arca bal oldalán egy dudor. Augusztusban egy hétig bent volt a váradi Megyei Kórházban, ahonnan az orvos azzal küldte el a fiatalembert: a rákos daganat az utolsó stádiumban van, nincs remény a felépülésre. Mint később bebizonyosodott, a jóslata szerencsére nem igazolódott be. Ajánlott viszont egy orvosprofesszort Kolozsváron, aki 2007 novemberében operálta meg Bélát a kincsesváros 2. számú arcsebészeti klinikáján. Több mint tizenkét órát tartott a műtét, melynek során kicserélték a fél állát, az egyik lábából vettek ki egy csontdarabot, melyet behelyeztek az arcába. „A műtét óta szinte állandóan Kolozsvárt járjuk, havonta legalább egy alkalommal, de vagy úgy, hogy kéthetente oda kell utazzunk”, magyarázta akkoriban most 40 éves férfi édesanyja, Gizella. Mindez nem kevés kiadással jár- már maga az utazás is- az ehhez szükséges pénzt pedig egyre nehezebben tudja előteremteni a 700 lejes nyugdíjjal rendelkező asszony és a 400 lejes nyugdíjt kapó fia. Nagy problémát okozott a kéttagú családnak az is, hogy sokáig Béla szilárd ételt nem tudott fogyasztani, és inni is csak szívószállal volt képes. Ugyanakkor betegségéből fakadóan, illetve annak betudhatóan, hogy az operáció szemmel látható nyomot hagyott az arcán, Béla az elmúlt 4 évben nem szívesen mozdult ki a lakásból. Az egykori barátai is lassan elmaradoztak, s természetesen a munkahelyét is ott kellett hagynia, így a karrierje is kerékbe tört. Az utóbbi időben ugyan ki-ki járogat az utcára, de csak édesanyja kiséretében, aki szerető gondoskodással félti és óvja őt attól, nehogy kicsúfolják, vagy csavargónak nézzék. Első lépésként ezért azt szerették volna elérni, hogy tegyék rendbe a fogsorát, amennyiben pedig még arra is jut pénz, egy plasztikai műtéttel óhajtanák helyreállítani az arcát, vagyis eltűntetni a jelenleg látható horpadást.

 

Megint utaznak

 

 

Ősszel nálunk járt ismét Gizella asszony, aki akkor örömmel újságolta: a cikkünk nyomán jelentkezett egy fogorvos és egy fogtechnikus, akik ingyenesen rendbe tették fia bal arcának alsó fogsorát, ezért Béla már szilárdabb ételeket is tud fogyasztani. Egy este például pirítóskenyeret vacsorázott, hosszú idő után először.

Karácsony előtt újból érdeklődtünk Béla állapota felől. Gizella asszony arról tudott beszámolni lapunknak: sajnos a helyzetük nem sokat változott az elmúlt időszakban, pozitív hír viszont, hogy Béla most már jobban tud eszegetni. Januárban azonban ismét Kolozsvárra kell utazzanak, hogy az ottani orvosprofesszor megmondja, mi a további teendő. A vizit elengedhetetlen, ugyanis megnézették Béla száját egy váradi doktornővel, aki arra hívta fel a figyelmüket, hogy az ínyéről megint le kell lézerrel operálni a vadhúst. A beavatkozás természetesen ismét pénzbe kerül, valószínűleg többe mint eddig, a vizitdíj bevezetésének betudhatóan.

Mindazok, akiket megérintett Kovács Béla szomorú helyzete és segíteni szeretnének neki abban, hogy sorsa jobbra forduljon, a Transilvania Banknál megnyitott számlaszámra: RO80BTRL00501201F32953XX juttathatnak el neki pénzt.

 

Ciucur Losonczi Antonius