Ismét terítéken a központ ügye

Ismét terítéken a központ ügye

Bihar megye – Az érmihályfalvi Helyi Tanács szeptemberi gyűlésén ismét téma volt a helyi Egészségügyi-Szociáis Központ helyzete. Az új igazgató tartott tájékoztatót, majd kérdésekre felelt.

Tavasszal történt igazgatóváltás az intézmény élén, azok után, hogy az önkormányzati elöljárók elégedetlenek voltak a korábbi vezetővel. Utódjának feladatul adták, hogy törekedjen a kiadások csökkentésére, a személyzet létszámának karcsúsítására, és gondolkodjon pályázatok általi „pénzszerzésben”. Brezina Waldemar rövid tájékoztatójában azt tudatta a tanácsosokkal, hogy mintegy 1,5-1,6 ezer lejes megtakarítást sikerült élérnie a villany- és gázfogyasztással történt takarékoskodásokkal, de a legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy az intézménynek sikerült megszerezni a működési hitellevelet (akreditáció).

Megalapozni a jövőt

Ez utat nyit a pályázati lehetőségek felé, melyek által szerinte el lehetne érni, hogy a Helyi Tanács a későbbiekben „csak” az alkalmazottak fizetésére adjon pénzt. Ilyen pályázat most kettő is van fókuszban, tudatta Brezina Waldemar. A tanácsosok közül először Pirv Marius hiányolta, hogy nem jelenik meg takarékoskodás a fizetéseket illetően, holott az előző vezetőséggel szemben ez volt az egyik kifogás, továbbá a kiszállások elszámolásánál, és a telefonszámlánál nőttek a kiadások. Hasonló nehéz helyzetben miért terveznek 13. fizetést?, tette fel a kérdést Bokor Apor, aki szerint az igazgatónak, ha poziciójában akar maradni, a „pénzszerzés” kell a legfőbb gondja legyen. Annál is inkább, mert jelenlegi székhelyüket (a Bujanovics kastélyt) visszakapta az épület örököse, és „meg kell alapozni az intézmény jövőjét”.

Átlátható kimutatást

Ki kell számolni, mennyi költséget jelent egy ápolt, és azt kérni kell adott esetben a nem mihályfalvi beutaltakért, az illetékes önkormányzatoktól, tanácsolta Horge Adrian. A korábbi vezetőséggel az volt a gond, hogy nem volt „tiszta” elszámolása; még egyszer nem eshetünk ebbe a hibába, ezért konkrét, átlátható kimutatások kellenek, vélte vitazárójában Kovács Zoltán polgármester. A központ szükségességét senki nem vitatta, költségvetési pénzből újbóli megsegítéséről is döntöttek, de az borítékolható, hogy pár hónapon belül ismét téma lesz ügye az önkormányzati ülésen.

Rencz Csaba