Ismét tanügyi sztrájk lehet

A Bihar megyei városokban és községekben akar tüntetéseket szervezni a SLÎ, ezt követően pedig „más tiltakozási formáktól” sem riad vissza.

Újra tüntetéseket fontolgatnak, majd sztrájkra célozgatnak a tanügy egyes munkavállalói szervezetei. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek nevű érdekvédelmi tömörülésük Bihar megyei kirendeltsége tegnap tiltakozó közleményt küldött oldalunknak is. Ebben többek között kifejtik: mélyen elégedetlenek, felháborodottak amiatt, hogy szerintük diszkriminatíven alkalmazzák az őket is érintő jogszabályokat, továbbá a béreik alakulásával összefüggő bírósági döntések gyakorlatba ültetésével sincsenek megelégedve.

Konkrétan például azt kifogásoljak, hogy nem alkalmazzák a béreik 50%-os emeléséről szóló jogszabályt (amely még az előző választások idején kampánymegfontolásból született, s botránykő volt – szerk. megj.), továbbá, hogy szerintük nem korrekt módon ültetik gyakorlatba a költségvetési alkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvényt. Elégedetlenek azzal is, hogy egy másik jogszabály előírásait sem látják teljesülni, amely az óvónők és tanítók megfelelő bérezéséről is rendelkezik. Kifogásolják, hogy idén 15 ezerrel akarja csökkenteni a kormány a tanügyben dolgozók számát és azzal sincsenek kibékülve, hogy a tanintézetek büdzséjét a diákokkal kapcsolatos fejkvóta szerint állapítanák meg. A szervezet hangsúlyozza még, hogy szerintük a tanügyben a segédszemélyzet van a legrosszabb helyzetben, mivel megvonták pluszjárulékaikat, s csak a 600 lej körüli alapbérükkel maradtak.

 

Fenyegetés

 

Mindezek alapján a Tanügyi Szabad Szakszervezetek (SLÎ) Bihar megyei kirendeltsége azt állítja, hogy „a kormány önkényesen jár el”. Ennek kapcsán a két helyi vezető, Ioan Ţenţ elnök és Gheorghe Blaj első alelnök azt hangoztatja: „a SLÎ megyei szervezete azzal fog állást foglalni, hogy tiltakozó megmozdulásokat szervez mindazon városokban és községekben, ahol nem alkalmazzák az érvényben lévő törvényeket”. Hozzáteszik: „fenntartjuk magunknak a jogot, hogy más típusú tiltakozásba is kezdjünk adott esetben”. Mint ismeretes, a Bihar megyei szakszervezetiseken kívül más megyékből is érkeztek már olyan hírek, hogy újabb sztrájkokkal fenyegetőznek s készek összefogást kezdeményezni ennek érdekében.

Címkék: , ,