Ismét tüntettek az állatbarátok Nagyváradon

Ismét tüntettek az állatbarátok Nagyváradon
Nagyvárad – Nagypénteken, ezúttal legális keretek között megismételték tiltakozó akciójukat a nagyváradi állatbarátok a kóbor kutyák eutanáziájáról szóló kormánytervezet ellen.

Mintegy száz tiltakozó gyűlt össze a 18 órára meghirdetett tüntetésre a Szent László téren. A legtöbben hozták magukkal négylábú kedvenceiket is, ugyanakkor különböző bannereket helyeztek el, melyen többek között „Európa gyilkosai vagytok!”, „Állítsátok meg az öldöklést!”, „Válaszd az életet!” feliratok szerepeltek. Téger Ildikó, a tüntetés főszervezője szólt az egybegyűltekhez, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kóbor kutyák elaltatását előirányzó román törvénytervezet miatt Európa szerte tiltakoznak az állatbarátok. Az eutanázia nem oldja meg a kóbor ebek helyzetét, szerintük az egyedüli megoldás a sterilizálás lehet. A kutyák megérdemlik az esélyt az életre, annál is inkább, mert terápiás célokra is használhatóak: jó hatással vannak a beteg gyerekek, magányos, depressziós idős emberek kedélyállapotára is.

Nem elaltatni kell őket, hanem segíteni az örökbefogadásukat. Téger Ildikó azt is elmondta, hogy a gazdátlan állatok etetését az önkormányzat az éttermek és étkezdék maradékaiból is fedezhetné, minden csak a jó szándékon és a kezdeményező készségen múlik. A tüntetésen jelen volt Lázár Károly, az S.O.S. Dogs igazgatója is, aki az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a kóbor kutyák eutanáziája az állam számára többletköltséget jelentene a sterilizáláshoz képest. Egy közepes termetű kutya ivartalanítása 15 euróba kerül, míg az elaltatása ennek kétszeresébe. Az új törvény értelmében azokat a sintérre szállított ebeket, amelyeket 30 napon belül nem fogadnak örökbe elaltatnák.

Ez azt jelenti, hogy egy havi etetés és orvosi kezelés után még az elaltatásukra és a tetemük elszállítására is költenének. Szerinte is égető probléma a túlszaporodott kóbor állatok kérdése, azonban a megoldást az ivartalanításban, az állatok pontos nyilvántartásában, és az örökbe fogadás népszerűsítésében látja.  Többen is felszólaltak még a tüntetés során, majd végül gyertyát gyújtottak a kegyetlenül elpusztított gazdátlan ebek emlékére. Horea Vuşcan, a nagyváradi Zöld Mozgalom vezetője aláírásokat gyűjtött a helyszínen a törvényhatározat ellen.