Ismét szállít sót a parajdi sóbánya, a kitermelés és a turisztikai tevékenységek továbbra is szünetelnek

Illusztráció
Illusztráció
Ismét szállít sót a parajdi sóbánya, miután a Hargita megyei prefektus arra figyelmeztette a bányászokat és a bánya vezetőségét, hogy a sószállítás felfüggesztése nemzetbiztonsági kockázatot jelent.


Seprődi Zoltán, a sóbánya vezérigazgatója az AGERPRES hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a sztrájkoló bányászok megértették a kialakult helyzetet és egyetértettek azzal, hogy elindítsák a partnerek által igényelt sószállítmányokat, azonban a kitermelés és a turisztikai tevékenységek továbbra is szünetelnek.

A vezérigazgató elmondta, hogy a sztrájkoló vájárok küldöttsége délután Bukarestben tárgyal az Országos Sóipari Társaság (Salrom) igazgatójával, és reményei szerint olyan döntés születhet, amely értelmében szerdától visszaállnak munkába a bányászok. Kelemen József szakszervezeti vezető szerint a termelést és a turisztikai tevékenységeket addig szüneteltetik, amíg nem tárgyalnak a Salrom igazgatójával, és amennyiben megegyeznek, szerdától ismét beindul a bányában a tevékenység.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, azért is döntöttek a szállítások újraindítása mellett, mert a Salrom igazgatója tárgyalásra hívta a sztrájkolókat, és ha “ő adott nekik egy esélyt, akkor ők is adtak nekik egy esélyt”. Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus is üdvözölte a bányászok döntését, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét beindul a sóbányában a munka.

A parajdi sóbánya vájárjainak sztrájkja csütörtökön robbant ki, akkor 55 bányász maradt tiltakozásul a tárnákban. A sztrájkolók később a bánya bejáratánál tiltakoztak, a hideg miatt pedig egy gyűlésteremben folytatták a sztrájkot.
A tiltakozók a bérek közti egyenlőtlenségek megszüntetését, az alapfizetések 20 százalékkal való emelését és a vezetőség leváltását követelik.

www.agerpres.ro

Címkék: ,