Ismét módosítanák a KRESZ-t

Ismét módosítanák a KRESZ-t
A szenátusban benyújtott törvénytervezet szerint az „agresszív” sofőrök 6-8 büntetőpontot kapnának, és ilyen magatartásnak számítana például a túlzott dudálás vagy a járdán közlekedés.

Negyven, különböző párti honatya egy olyan KRESZ-tervezetet dolgozott ki, melyben pontosan meghatározzák, hogy mit jelent az agresszív vezetés, és kiemelten büntetnék, mivel megítélésükben ez jelenti a balesetek fő forrását. Így a törvényjavaslat 136 cikkelye arról szól, hogy a gépjárművezetők kötelességei közé tartozik, hogy ne tanúsítsanak agresszív magatartást a közlekedésben. Ezek közé sorolják például, ha nagyon közel haladnak egy másik autó előtt, után vagy mellett, ennek sofőrje megfélemlítése céljából; indokolatlanul használnak többször egymás után fényjeleket, vagy dudálnak, hogy ezáltal arra kényszerítsék az előttük haladókat, hogy utat engedjenek nekik; egykeréken mennek robogóval vagy motorkerékpárral; túl lassan haladnak, s így akadályozzák az utánuk következő forgalmat, vagy rükverccel próbálják megfélemlíteni a mögöttük haladókat.
Ugyanakkor abban az esetben is az eddiginél jobban büntetnék a gépjárművezetőket, ha a járdán haladnak a kocsijukkal; szándékosan akadályozzák a forgalmat; indok nélkül leállnak az első sávban; túl hangosan hallgatják a rádiót, illetve a zenét, zajszennyeződést okozva ezáltal.

Súlyosbító körülmények

A felsoroltak elkövetését a kezdeményezők III. fokozatú büntetéssel „díjaznák”, 6-8 ponttal. Súlyosbítanák a helyzetet az olyan helyzetek, mint például az egymást követő szabálytalan sávváltások előzéskor; az előzés utáni hirtelen fékezés, mely arra kényszeríti az elkövető sofőr mögött haladó autóst, hogy az ütközést elkerülendő ő is fékezzen vagy hirtelen irányt váltson; a szabálytalan előzése egy olyan konvojnak, mely azért kénytelen várakozni, mert egy körforgalom következik, vasúti átkelő, vagy vis maior esete forog fenn. Ezek megtörténtekor a vétkesek azt kockáztatják, hogy a büntetőpontokkal való sújtás mellett 60 napig nem ülhetnek volánhoz.
Egy büntetőpont értéke a bruttó minimálbér 10 százalékának felel meg, amúgy pedig az előterjesztők az agresszív viselkedést úgy határoznák meg, mint „önkéntes módon olyan egymást követő akciók vagy manőverek végrehajtása a vezetés közben egy gépjárművezető által, melyek ellentmondanak a közlekedési szabályoknak vagy a preventív vezetésnek, és amelyekkel az illető arra kényszeríti a forgalom többi résztvevőjét, hogy pótcselekvéseket csináljon annak érdekében, hogy megelőzzön egy balesetet, vagy ne veszélyeztesse a biztonságos közlekedést”.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,