Ismét Metropol Váradon

Ismét Metropol Váradon
Nagyvárad – A Festum Varadinum keretében ma 19.00 órától az Ady Endre Középiskola dísztermében Égig érhetne az ének… címmel bemutatják Boros Zoltán zenés dokumentumfilmjét a Metropol együttesről.

A film rendezője Boros Zoltán. Munkatársak: Schneider Tibor, Kötő Zsolt, Sánta Ádám, Emil Lungu (operatőr), Pál Antal (vágó). Zene: METROPOL – GROUP

Orbán András (szólógitár, ének), Trifán László (gitár, ének), Ráduly Béla (dobok, ének), Trendler József (dobok), Virányi Attila, Nagy Gábor (basszusgitár, ének), Mátza Gyula (szövegíró). A vetítés után beszélgetés a film alkotóival és a Metropol együttes tagjaival.

Nem véletlen

Boros Zoltán szerint a Metropol Group nem véletlenül jött létre. A Beatles 1968-ra már meghódította a világot, a liverpooli bandának a magyar “változata”, vagyis az Illés hasonló életérzéseket megfogalmazva halmozott sikert sikerre, és gyűjtötte maga köré fiatalok tízezreit. Törvényszerű volt tehát, hogy a beathatás előbb-utóbb Erdélyben is megteszi a magáét. Nagyvárad volt az első erdélyi város, ahol az 1960-as évek végén a beatzene gyökeret eresztett; az 1971-ben rajtoló, és három éven belül betiltott székelyudvarhelyi Siculus-fesztivál pedig sok tehetséges zenész számára nyújtott bizonyítási lehetőséget. Boros Zoltán megfogalmazása szerint nyomorból született meg a gyöngyszem, vagyis az a Metropol, amely sajátos, eredeti erdélyi muzsikát alkotott, sajátos erdélyi életérzéseket fogalmazott meg, és gyakorlatilag létrehozta az erdélyi magyarság saját beatzenéjét. Sőt: a Metropol tagjai továbbléptek, románul is énekeltek – koncertjeiken zsúfolásig megtelt a bukaresti sportcsarnok, és több mint tízezer rajongó előtt játszottak fergeteges sikerrel.