Ismét lesz nemzetközi zenei fesztivál Váradon

Ismét lesz nemzetközi zenei fesztivál Váradon
Második alkalommal jelentkezik június második hetében az European Music Open fesztivál Nagyváradon. Szerdán hazai és külföldi szervezők és közreműködők számoltak be a rendezvény részleteiről.

A június hét és tizenegy között zajló rendezvény nem csupán zenei előadásokból áll majd – a szervezők az opera, valamint az operett gála mellett képzőművészeti kiállítással, balett gálával, valamint kollokviummal, azaz színpadi beszélgetéssel is készülnek.

Mihai Jurca, a Nagyváradi és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesület (APTOR) igazgatója mutatta be a sajtótájékoztató résztvevőit, utolsóként a rendezvény fő szervezőjét, Alexandru Badea Nagyváradról elszármazott bécsi operaénekest, aki elmondta: nagy öröm számára, hogy ismét lesz European Music Open Nagyváradon.

Program

A későbbiekben a programot ismertette: június 7-én, szerdán Ingo Glass Temesváron született németországi szobrászművész kiállításának megnyitójával nyílik meg a fesztivál, a Körösvidéki Múzeumban. Csütörtökön operaelőadás lesz a Római Katolikus Bazilika épületében, a bécsi és a budapesti opera művészeinek közreműködésével. Az egyik szólista Palerdi András, a Budapesti Állami Operaház művésze lesz, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón. Az operaénekes elmondta: első alkalommal jött Váradra, szeretettel tesz eleget a meghívásnak. Verdi Requiemje egy olyan alkotás, mely lehetőséget biztosít az énekesnek, hogy megmutathassa tehetségét. „Én nem is operának, hanem közös imának nevezném, s alig várom, hogy közösen imádkozzunk majd!” – mondta az operaénekes.

Pénteken balett gálával folytatódik az előadás a színházban, a Bécsi Állami Operaház, a Budapesti Állami Operaház, valamint a Bukaresti Állami Operaház balettművészeinek közreműködésével. A koreográfus Renato Zanella olasz balettművész, aki 2005-ig a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének vezetője volt, 2015-ig a Görögországi Állami Operaház balettegyüttesét vezette, július óta pedig a Román Állam Operaház balettegyüttesének művészeti vezetője. A balettművész később fel is szólalt, olaszul mondta el, mennyire megtetszett neki a váradi színház épülete, mely, nem túl nagy, de épp ezért meghittséget sugároz és megkönnyíti a kapcsolatteremtést a művészek és a közönség között. „Olasz stílusú épület, román és magyar feliratokkal, mely azokat a dolgokat jelképezi, melyek össze tudják kötni a nemzeteket. A fesztiválok is ezért jók: különböző országok művészeit egyesítik” – fejtette ki. Mint elhangzott, a balett előadás során klasszikus és modern koreográfiájú darabokat adnak majd elő, s hazai premierként Renato Zanella saját alkotását is.

Szombaton, június 10-én zajlik majd a színpadi beszélgetés Călin Andrei Mihăilescu, a Western Ontario Egyetem irodalomtanára, Cătălin Ştefănescu, az RTV műsorvezetője, Horia Roman Patapievici író, valamint Andrei Vieru zongoraművész, író, festő és matematikus részvételével. A beszélgetés témáját még nem szögezték le – amint Alexandru Badea elmondta, ő azt szeretné, ha a résztvevők egyeznének meg a témáról, de kérésükre előállt egy javaslattal, az pedig a privilégiumok témája.

Ő is beszáll

Június 11-én, vasárnap operettgálával ér véget a fesztivál, a színházban, ezen az előadáson a bécsi Volksoper művészei közreműködnek, vezényel Marius Burkert, a grazi opera művésze, s remélhetőleg a Nagyváradi Filharmónia kórusa és zenekara is közreműködik. Mint megtudtuk, jelenleg zajlanak a tárgyalások a Nagyváradi Filharmóniával a zenekarnak, valamint a kórusnak a közreműködéséről az opera, valamint az operettgálán, hangzott el. Kérdésre válaszolva a fő szervező elmondta: bár ezt a fesztivált nem azért szervezte, hogy ő maga fellépjen, valószínű, hogy az operett gálán „nem fogja tudni megállni és ő is beszáll majd”.

Mihai Jurca kérdésre válaszolva elmondta: az árakról még nem született megegyezés, de valószínű, hogy a tavalyiakhoz hasonlóak lesznek majd. A sajtótájékoztatón felszólalt Erdei Anita, a Római Katolikus Püspökség képviselője – mint mondta, a püspökség örül annak, hogy támogathatja a fesztivált; Victoria Balint, a Mária Királyné Színház művészeti igazgatója kifejtette, hogy megtiszteltetés számára az együttműködés és a rendezvény teljes értékű partnerének érzi a színházat, hiszen több napon át a termet a rendelkezésükre bocsátja, s a jegyeket is a színház rendszerén belül értékesítik majd.

Neumann Andrea