Ismét lesz műszaki szakmunkásképzés

Ismét lesz műszaki szakmunkásképzés
Nagyvárad- Szerdai sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi városházán, melynek témája az ősszel újrainduló műszaki szakmunkásképzés volt. A tervek szerint öt osztály lesz három műszaki kollégiumban.

 

Szerdai sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi munkaerőképzés a 2012-2016 közötti időszakra vonatkozó városfejlesztési stratégia öt alappillérének egyike, melynek megvalósulása érdekében az önkormányzat együttműködik a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a Traian Vuia, a Constantin Brâncuşi és a Transilvania műszaki kollégiumokkal, az Eurobusiness Ipari Parkkal, egy fejvadász céggel, valamint az ipari parkban működő több magántársasággal. A várhatóan ősszel újrainduló műszaki szakmunkásképzés fő célja, hogy olyan jól felkészített fiatal munkavállalók jelenjenek meg a munkaerőpiacon, akik tényleges gyakorlati tudás birtokában vannak, ezért felkeltik a munkáltatók érdeklődését, és nem csupán az állástalanok számát gazdagítják.

Delia Ungur, az Eurobusiness Ipari Park Kft. igazgatója az előkészületek fázisait ismertette. Kifejtette, hogy idén januárban egyeztettek a partnereikkel arról, hogy milyen szakmunkásokra van szükségük, meghatározták az osztályok számát, és beazonosították az oktatásban résztvevő tanintézeteket, majd a tanfelügyelőség elkészítette a beiskolázási tervet. Március közepéig aláírják az együttműködési szerződéseket a partnereikkel, majd ezt követően agresszív marketing kampánnyal fogják népszerűsíteni a műszaki szakmunkásképzést.

Öt osztály

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelőktől megtudtuk, hogy a 2013/2014-es tanévre azt javasolják, hogy összesen öt osztály induljon 150 diákkal három váradi műszaki kollégiumban. A Constantin Brâncuşi Műszaki Kollégiumban ipari berendezés- és gépkezelőket, valamint esztergályosokat, a Traian Vuia Műszaki Kollégiumban villamosgép- és berendezéskezelőket, valamint marósokat, a Transilvania Műszaki Kollégiumban pedig lábbelikészítőket képeznének. A képzés időtartama két év, és kilencedik osztályt végzett, 18. életévüket be nem töltött váradi, illetve Bihar megyei fiatalok jelentkezését várják. Az első évben 40-60%, a második évben pedig 25-75% lesz az elméleti és gyakorlati oktatás megoszlása. A képzés egyik előnye, hogy az állam havi 200 lejes ösztöndíjjal támogatja a tanulókat, emellett pedig azok a cégek is adhatnak ösztöndíjat, ahol az érintettek a gyakorlati tanulmányaikat végzik. Ezen kívül nagy a valószínűsége annak is, hogy az iskola elvégzése után majd az illető vállalatok alkalmazzák az egykori diákokat. A beiratkozások a három műszaki kollégiumban május, júliusban és szeptemberben fognak zajlani, a jelentkezőket tesztek alapján választják ki.

Ciucur Losonczi Antonius