Ismét lehet adót befizetni

Ismét lehet adót befizetni
Nagyvárad – Hétfőtől kezdve ismét be lehet fizetni a helyi adókat és illetékeket a váradi városháza földszintjén levő 14-es teremben. Szokás szerint, ahogyan az év első heteiben általában, rengetegen akartak eleget tenni ezirányú kötelezettségüknek.

Január 17-től kezdve ismét befizethetőek a helyi tulajdonadók és illetékek (ingatlan-, telek- és gépjárműadók) a nagyváradi városháza földszintjén található 14-es terem pénztárainál. Mint ismert, az új esztendő első két hetében ez azért nem volt lehetséges, mivel a szakemberek a 2010-es fiskális év lezárását végezték. Néhány kellemetlen meglepetés is érheti az adóköteles magán- és jogi személyeket. Például 30 százalékkal növekedett a tizenkét tonnánál nagyobb járművek adója a tavalyi évhez képest. Ugyanakkor a város belterületén található mezőgazdasági területek adója körülbelül 9 százalékkal, a megyeszékhelyen kivüli telkek adója pedig mintegy 4,5 százalékkal emelkedett 2010-hez viszonyítva. Mélyebben a pénztárcájukba kell nyúljanak az egyetlen ingatlannal rendelkező magánszemélyek is, ezen közteher szintje ugyanis 5 százalékkal nőtt. Mint köztudott, azok a fizikai személyek, akiknek több, névre szóló lakhelyük van, már 2010 második fele óta jelentősen magasabb ingatlanadóval kell számoljanak.

Határidők

A befizetési határidők változatlanok maradtak, vagyis március 31. és szeptember 30. az a két dátum, ameddig pénzbüntetés nélkül befizethetőek az ezévi helyi adók és illetékek. Az emberek tehát március 31-ig, illetve szeptember 30-ig fizethetik be az adójuk 50-50 százalékát. Amennyiben azonban az azonos típusú éves adók összege nem haladja meg az 50 lejt, ezt az első terminusig kötelezően be kell fizetni. Azok a személyek viszont, akik március 31-ig kifizetik az egész évre vonatkozó adójukat, 8 százalékos kedvezményben részesülnek. A határidők betartásának elmulasztása napi 0,1 százalékos büntetőkamat felszámítását vonja maga után.

Nagyváradon több helyen lehet készpénzzel befizetni a helyi adókat és illetékeket: a városháza 14-es termében (csütörtökön 8.30- 18.30 óra között, a többi hétköznapon pedig 8.30-16.30 óra között), a postafiókokban (hétfőtől-péntekig 8-20 óra között), illetve a CEC-kirendeltségeknél (hétfőtől-péntekig 9-17.30 óra között), valamint az internet segítségével, az önkormányzat honlapjának (www.oradea.ro) On-line kifizetések menüpontjára kattintva. Hétfő délelőtt egyébként közel 900-an fizettek adót a városházán, azaz 155.612 lej folyt be a városkasszába.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,