Ismét kuruttyoltak a diákok

Ismét kuruttyoltak a diákok
Bihar megye – Idén sem maradhatott el a Kurutty általános műveltségi vetélkedő az elemisták számára. Bihar megyéből 32 csapat, összesen 128 diák nevezett be az országos szintű versenyre.

Immáron tizenkét éves hagyományra tekint vissza az ország tizenkét megyéjében megszervezett elemistáknak szóló Kurutty vetélkedő, melynek körzeti szakaszára az elmúlt hétvégén került sor három nagyváradi helyszínen: a Szent László Római Katolikus Líceumban, a Cosbuc Általános Iskola, Friedrich Schiller Német Líceum. Bihar megyében összesen 32 csapat nevezett be (Nagyváradról 18, vidékről 14 csapat), de végül a Dimitrie Cantemir Általános Iskola 4 csapata visszavonta a jelentkezést. A három említett nagyváradi iskola mellett érkeztek csapatok a Szentjobbról (4), Székelyhídról (4), Belényesből (1), Micskéről (3), Élesdről (1), valamint Szalacsról (1), tudtuk meg Tankó Veronika-Zitától, a Bihar megyei szervezőtől. A tanítónő fontosnak tartotta kiemelni, hogy újabb iskolák csatlakoztak a vetélkedőhöz (pl. Élesd, Szentjobb), ugyanakkor azt is, hogy sok helyen csak 1-2 tanító készítette fel a gyerekeket a versenyre. A körzeti szakasz fő témája a tavaszi tarisznya volt.

Egységes csapatok

A gyerekeknek négy fős csoportokat alkotva, különböző témakörökben kellett felkészüljenek, mint például: állatvilág, híres emberek, Európai Unió tagállamai, művészetek, gyakorlati ismeretek, ügyességi próbák, idegen nyelv, anyanyelv, matematika vagy honismeret. A fő pedagógiai irányzatot továbbra is a tanulók természetes kíváncsiságát kielégítő, ötletes és motiváló helyzetek megteremtésén át a heurisztikus tanulás, csapatmunka és a kulcskompetenciák fejlesztése határozta meg. Az eredmények alapján április 17.-én, a megyei fordulón 9 csapat méri össze tudását: a nagyváradi Szent László Gimnázium csapatai (Arany-ág, Észbontók, Brek-egek), a nagyváradi George Cosbuc Általános Iskola csapatai (Lovagok, Kópék), 1-1 csapat Belényesből (Rügyek), Micskéről (Vackor), Szentjobbról (Kalandorok), valamint Székelyhídról (Csipet-Csapat). A körzeti szakaszokat egyébként Tankó Zita, Bakaity Beáta, Szilágyi Mária és Erdődi Enikő vezették, de fontos kiemelni a házigazda iskolák lelkes szervező pedagógusainak munkáját is. A vetélkedő eddigi támogatói: a Caritas Catolica, a Mallersdorfi Ferences Nővérek és a Szent László Líceum.

Mészáros Tímea