Ismét kizártak egy érettségizőt

Akt.:
Ismét kizártak egy érettségizőt
Bihar megyében rendben zajlott az érettségi első, hétfői írásbeli próbája, azonban egy végzős diákot ismét kizártak, mivel másolni próbált. A tételek könnyebbek voltak, mint a szimuláláskor kapottak.

A román nyelv és irodalom írásbelire Bihar megyében 3873 fiatal iratkozott fel, a hiányzók száma 94 volt. A próba 12 vizsgaközpontban zajlott, s alakult egy területi javítóközpont is, ahol más megyékből érkezett dolgozatokat javítanak majd. Amint Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő elmondta, egy vizsgázót kizártak a Mihai Viteazul iskolában alakult vizsgaközpontból, mivel segédanyagok voltak nála és másolni próbált. Ő már a második, ugyanis a nyelvi kompetenciavizsgáról is kizártak korábban egy érettségizőt. A tegnapi vizsgáról kizárt fiatal a következő két érettségi szesszión sem vehet részt, tehát leghamarabb a jövő őszi érettségin próbálkozhat újból.

Különleges esetek

Öt érettségiző különleges körülmények között vizsgázik – egyikük, mivel tolószéket használ, egy külön, földszinti teremben írja meg a dolgozatait, egy diák a kórházban érettségizik, mivel információink szerint közlekedési balesetet szenvedett, mások számára pedig a vizsgaidő meghosszabbítását hagyta jóvá a tanfelügyelőség.

Az Ady Endre líceumban létesült vizsgaközpontban érettségiznek a Szent László Római Katolikus Középiskola, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, valamint a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola végzősei is. A vizsga kilenctől tizenkét óráig tartott, de voltak, akik már tizenegy óra előtt végeztek.

Tételek

A reál, valamint a humán szakok végzettjei más-más tételeket kaptak, de azzal mindegyikük egyetértett, hogy a feladatok nem voltak nehezek, s jóval könnyebbek voltak, mint a szimuláláskor. A reál és vokacionális szakokat végzettek első pontként egy verset kaptak, s azzal kapcsolatos kérdéseket – a verseben szereplő megadott szavakra szinonímákat kellett találjanak, kötőszavak szerepét kellett meghatározniuk, illetve kommentálniuk kellett az utolsó szakaszt. A második pont egy 150-200 szavas fogalmazás írása volt a kommunikáció szerepéről a csoportos projektek megvalósításakor, a harmadik pont pedig Ioan Slavici Moara cu Noroc, vagy Liviu Rebreanu Ion című regénye egyik szereplőjének jellemzése volt. A humán szakokra járók egyebek mellett a filmművészeti műveltség fontosságáról kellett írjanak, harmadik pontként pedig a Moromeții regényt kapták, s a regény két szereplője közötti kapcsolatról kellett fogalmazást írniuk. Ez utóbbi meglepetés volt, mondta az Ady Endre líceum egyik humán szakos végzőse, mivel az előrehozott érettségin is ezt a regényt kapták a vizsgázók román nyelvből. De azért mégis jó, hogy nem verset kaptak, tette hozzá.

Kedden az anyanyelvi írásbeli zajlik, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írnak dolgozatot, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból írandó vizsgával ér véget az érettségi. Az eredményeket július 5-én függesztik ki, s aznap 16 óra után lehet óvásokat leadni, a végső eredményeket pedig július 10-én teszik közzé.

Neumann Andrea