Ismét hiányzott a PNL a megyei tanácsülésről

Ismét hiányzott a PNL a megyei tanácsülésről
Tegnap rendes havi gyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A liberális képviselők ismét azt a taktikát választották, hogy nem jelentek meg. Esküt tett a PSD-s Cosmin Durnea, aki Gheorghe Tara helyére került be, felfüggesztették Călin Puia igazgató munkaviszonyát.


Új év, régi liberális módszerek: a tegnapi, január havi rendes megyei tanácsülést illetően a PNL-frakció tagjai újból azt a taktikát választották, hogy nem jelentek meg, s így próbálták meg blokkolni a képviselő-testület munkáját. Valószínűleg arra számítottak, hogy mivel a szociáldemokrata Gheorghe Tara lemondott a mandátumáról, akkor nem lesz meg az ülés megtartásához szükséges létszám, mint azonban kiderült, megvolt a minimális 18 fő, ugyanis a törvény értelmében egy mandátum nem akkor szűnik meg, amikor a távozó képviselő bejelenti ezt, hanem csak abban a pillanatban, amikor a megszűnés jóváhagyását kommunikálja az érintettel, valamint az illetékes szervekkel – ez esetben a prefektúrával – a Megyei Tanács. Így a közgyűlés elején Gheorghe Tara még a tanácsosok közt foglalt helyet, majd a Pásztor Sándor tanácselnök által elrendelt tizenöt perces szünet után, mialatt az önkormányzat összeállította a kért idevágó dokumentumokat és kommunikálta a bennük foglaltakat vele és a prefektúra megbízottjával, Tara búcsút vett a kollégáitól. Búcsúbeszédében azt mondta: többre számított, mármint abban az értelemben, hogy konstruktív lesz a liberális ellenzék, és jobban együtt lehet majd működni a PNL-vel. Nem normális szerinte a viselkedésük, de reméli, a ciklus hátralévő részében észhez térnek. Véleménye szerint ugyanakkor még ilyen körülmények közt is a megyét vezető RMDSZ-PSD-ALDE koalíció jól végzi a munkáját, a kampányban ígértek nagy része teljesült. Gheorghe Tara egyébként összeférhetetlenség miatt kellett lemondjon a mandátumáról, ugyanis a múlt év végén a parlament beválasztotta a bukaresti székhelyű Országos Pénzügyfelügyelő Hatóság vezetőségébe. A helyére Cosmin Durnea ült, aki tegnap le is tette a tanácsosi esküjét.

Puia eltávolítva

Három titkos szavazásos előterjesztésnek is a liberális kötődésű Călin Puia volt úgymond a főszereplője. A jelenlevők egyhangúlag megszavazták, hogy a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) akkor még vezérigazgatójának megszűnjön az áthelyezése a Bihar Megyei Tanácshoz, műszaki aligazgatói tisztségbe, majd miután a Tara esetében is említett törvényes indok miatt egy húsz perces szünet alatt a vonatkozó dokumentumokat kommunikálták hivatalosan a DGASPC-vel, a prefektúrával és a megyei önkormányzattal, azt is jóváhagyták, hogy fel legyen függesztve a szolgálati viszonya a DGASPC-nél. Ezután pedig megszavazták, hogy ideiglenesen az ALDE-s Traian Bodea tanácsi alelnök által javasolt Camelia Gaciu lássa el a főigazgatói teendőket a DGASPC-nél.

Ioan Mang, a Megyei Tanács PSD-s alelnöke kifejtette: több mint két évvel ezelőtt, 2016. december 12-én a váradi ügyészek pert indítottak Călin Puia ellen hivatali visszaélés jogcímén, egy 2014-es botrány nyomán, amikor egy vizsgálat eredményeként egy bukaresti civil szervezet arra derített fényt, hogy a DGAPSC által adminisztrált Traian Lalescu utcai, pszichoszociális problémákkal küszködő gyermekek számára fenntartott otthonban abúzusoknak (beleértve a molesztálásokat is) voltak kitéve kiskorúak. Akkor Puiát azzal vádolták, hogy felületesen kezeli az ügyet, és a viselkedése miatt, az akkori tanácselnök, a PNL-s Cornel Popa azt javasolta, hogy húsz százalékos bérmegvonással büntessék. Közben Puia beperelte a tanácsot, és nyert, viszont az ügyészek pert indítottak ellene azért, hogy nem jelezte a problémát az illetékes szerveknek, és nem büntette meg az abúzusok felelőseit. Csavar még a történetben, hogy mivel közfunkciót látott el, ráadásul akkor vezérigazgató volt, Puiát még az ügyészek általi feljelentéskor, vagyis 2016 decemberében fel kellett volna függeszteni a tisztségéből, ő azonban a Megyei Tanács álláspontja szerint eltitkolta a pert az önkormányzat elől, mely csak a közelmúltban szerzett erről tudomást. Ioan Mang azt is kérte: legyen részletesen kivizsgálva a DGASPC-nél, hogy ez hogy történhetett meg.

Egyébként mint ismert, egy másik csörtéje is volt az elmúlt időszakban a Megyei Tanács vezetőségének Puiával, aki az előbbi feltételezése szerint szabálytalanságot követett el akkor, amikor megengedte, hogy egy másik gyermekotthon kiskorú lakója tanulmányokat folytasson az Egyesült Államokban a törvényes gyámja, vagyis a mindenkori tanácselnök beleegyezése nélkül.

Egyéb tervezetek

Az előterjesztések közt a liberális Carmen Pantiș mandátumának a jóváhagyása is szerepet. Pásztor Sándor és Ioan Mang egyaránt jelezték: hiába ígérték azt decemberben, hogy a koalíció megszavazza, mégse fogja, tekintettel a liberálisok obstruktív viselkedésére, akik meg se jelentek a közgyűlésen. Nem volt meg a kétharmad, így nem ment át a megye köz- és magánvagyoni leltárának aktualizálása, a buszpályaudvarok létesítése Székelyhídon, Margittán és Belényesben, valamint a DJ 795-ös jelzésű, Szalontát Tenkével összekötő országút felújítása és korszerűsítése. Szintén a PNL-sek távolléte miatt nem lehetett elfogadni, hogy technológiai és tudományos park létesüljön Nagyváradon, a Ceyrat utca 4. szám alatt. Ez a 7 millió euró értékű befektetés növelné az életszínvonalat, a szaktudást és a béreket Váradon, melyre való tekintettel valószínűleg egy rendkívüli tanácsülés összehívására lesz szükség, hogy meglegyen a határozat, és még időben pályázni lehessen a pénzösszegre. Átment viszont az Ady Endre Emlékmúzeum bérleti szerződésének a meghosszabbítása.

Ciucur Losonczi Antonius